Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΜΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Μπλόκαραν το διάλογο - απάτη!


Με δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη, χάλασαν το αντεργατικό «ραντεβού» των «κοινωνικών εταίρων». Προκαλούν τους εργαζόμενους εργοδότες, εργατοπατέρες και τα κόμματά τους
 
Με μια μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα απέτρεψαν την Τετάρτη την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» που είχαν προγραμματίσει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι οργανώσεις των κεφαλαιοκρατών, με στόχο να στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργατών στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Εξόχως αποκαλυπτικός για το εύρος των αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύονται μέσα από το διάλογο, ήταν ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «real fm», αναρωτήθηκε με νόημα: «Είναι δυνατόν ο υπουργός Εργασίας να απαγορεύσει στους κοινωνικούς εταίρους να βάλουν όποιο θέμα θέλουν;».
Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για πολλή ώρα έξω από το κτίριο, αλλά και στην αίθουσα, όπου είχαν ήδη μαζευτεί οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργατοπατέρων, αναγκάζοντάς τους να διακόψουν το «διάλογο» και να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Κόστος δεν είναι οι εργάτες, είναι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες», «Εδώ - εδώ αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» και άλλα. Την ώρα της κινητοποίησης, «ανέβηκε» στην ηλεκτρονική σελίδα του ΠΑΜΕ δελτίο Τύπου που καταδίκαζε το «διάλογο» ΓΣΕΕ - εργοδοτών και καλούσε σε κλιμάκωση με νέα απεργία στις αρχές Φλεβάρη.

Σε δήλωσή του, μετά τη λήξη της κινητοποίησης, ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, είπε μεταξύ άλλων: «Ο γάμος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με τους βιομήχανους - που κάθε μέρα βασανίζουν τους εργαζόμενους, που κάθε μέρα ματώνουν τους εργαζόμενους, που κάθε μέρα πετσοκόβουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, που κάθε μέρα τους φτωχαίνουν όλο και περισσότερο - αυτός ο γάμος με κουμπάρο την ηγεσία του ΣΥΝ στη ΓΣΕΒΕΕ αναβλήθηκε». Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγγελίες ενάντια στο «διάλογο» - απάτη. Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Ζακύνθου.
Οι πομπές τους δεν κρύβονται
Μια μέρα μετά την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, το οποίο χάλασε τη σούπα της συναίνεσης και την προσπάθεια μέσω του «διαλόγου» να επιβάλουν στο σβέρκο των εργατών τις αξιώσεις του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και στα μικρόφωνα, για να υπερασπιστούν την αντεργατική πολιτική τους και να καταγγείλουν δήθεν τραμπουκισμούς εκ μέρους των στελεχών του ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει τον ανέξοδο ισχυρισμό της ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη» και πως αναζητούνται λύσεις «επί των μη μισθολογικών». Τα ψέματα αυτά εκτοξεύονται τη στιγμή που στο τραπέζι του παζαριού, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από τις εργοδοτικές οργανώσεις έχει τεθεί ευθέως και ο κατώτερος μισθός και ο 13ος και 14ος, αλλά και οι ωριμάνσεις και τα επιδόματα, οι κλαδικές συμβάσεις και ό,τι συγκροτεί τον εργατικό μισθό. Η ομολογία ότι συζητά «επί των μη μισθολογικών», δηλαδή την απαλλαγή των κεφαλαιοκρατών από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, την ανεργία κλπ. αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι στο «διάλογο», εκτός από τους μισθούς διακυβεύονται οι πόροι για τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και ότι όλα αυτά τα παζαρεύει. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παριστάνει ότι παίρνει μέρος σε έναν άλλο «διάλογο» και όχι σε αυτόν τον οποίο συμμετέχει.
Μέσα στο παραλήρημά της και προσπαθώντας να κρύψει τις πομπές της από την εργατική τάξη, προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και ισχυρίζεται ότι «τέτοιου είδους πρακτικές όπως του ΠΑΜΕ δίνουν άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν παρεμβάσεις στην Εθνική Σύμβαση οι οποίες θα έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους». Ποιοί όμως σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις αυτές; Η ΓΣΕΕ δεν τους κατονομάζει. Και δεν το κάνει, γιατί εκτός από τη συγκυβέρνηση, οι υπόλοιποι κάθονται στο ίδιο τραπέζι, δίπλα της. Το άλλοθι, λοιπόν, στην επίθεση το δίνει η ίδια η ΓΣΕΕ, όπως το έκανε κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε όλους τους «κοινωνικού διαλόγους» που στήθηκαν.
Προτείνουν «πλαφόν» σε 13ο και 14ο μισθό
Τη «δημοκρατία» και τις «διαφορετικές πολιτικές απόψεις» επικαλείται και η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία μάλιστα επιχειρεί να κάνει «αντιπολίτευση» και μέσω «του κοινωνικού διαλόγου να βγουν ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και την τρόικα». Στο σπίτι του κρεμασμένου, όμως, δε μιλάνε για σχοινί. Γιατί το κόμμα στο οποίο ιδεολογικά αναφέρεται η ΔΑΚΕ, συμμετέχει και στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεύτερον, κάνει εντύπωση ότι η ΔΑΚΕ δε βγάζει «κιχ» για τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τρίτον και πιο σημαντικό: Η ΔΑΚΕ, η οποία αφήνει υπαινιγμούς για κάποιους που «επέλεξαν να κρυφτούν στις "σπηλιές"», ας βγει να μιλήσει ανοιχτά στους εργάτες και να τους πει την πρότασή της για«διετές πάγωμα μισθών», αλλά και «για πλαφόν στον 13ο και 14ο μισθό», απαλλαγή των εργοδοτών μέχρι και 15% στις ασφαλιστικές εισφορές και άρα αυτόματη αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους και μαζί μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5%! Αυτές είναι οι θέσεις της ΔΑΚΕ, που αν τολμήσει να τις πει ανοιχτά στους εργάτες, θα πρέπει αυτή να ψάξει «σπηλιές» να κρυφτεί.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: