Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

1.500.000 απλήρωτα χαράτσια και συνεχίζουμε…


Άρθρο του Δημήτρη Πανταζόπουλου



Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της στις 15 Γενάρη 1.500.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και έχουν λήξει είναι απλήρωτοι. Ποιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΕΝΟΠ είναι:

«1. Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.


2. Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.

3. Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000 ευρώ.

4. Από τα υπόλοιπα 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.

5. Από το 1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο

6. Από τους 250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία. Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.  

7. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.

8. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από αύριο θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.»

Μαζική Ανυπακοή

Τα στοιχεία αυτά είναι κόλαφος για την κυβέρνηση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο αριθμός όσων δεν πλήρωσαν το χαράτσι είτε επειδή δεν είχαν είτε επειδή δεν ήθελαν είναι πολύ μεγάλος. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μαζική ανυπακοή στο μέτρο της κυβέρνησης. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν «μάσησε» στις απειλές ότι θα του κόψουν το ρεύμα η ότι θα του στείλουν με άλλο τρόπο το τέλος ακινήτων.

Συνέχεια του αγώνα

Αυτά τα στοιχεία που τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση ποτέ δεν ανακοίνωσαν πρέπει κάνουν ξεκάθαρο ότι είμαστε πολλοί και πρέπει να συνεχίσουμε το κίνημα άρνησης πληρωμής μέχρι τέλους.
Αυτά τα στοιχεία πρέπει να φτάσουν από τις επιτροπές σε κάθε γειτονιά ενάντια στα χαράτσια σε κάθε σπίτι, τόσο σε όσους  πλήρωσαν για να αισθανθούν τη μαζικότητα του κινήματος όσο και σε αυτούς που δεν πλήρωσαν για να νιώσουν δυνατοί απέναντι στις απειλές και να μην πληρώσουν τη 2η δόση. 

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα

Τώρα βεβαία που το κίνημα άρνησης πληρωμής έχει δείξει τα δόντια του είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα περάσει στην καταστολή. Ήδη σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ έχουν εκδοθεί 50.000 εντολές διακοπής ρεύματος εκ των οποίων οι 20.000 έχουν προωθηθεί στο «Διαχειριστή Δικτύου» με σκοπό την άμεση διακοπή του ρεύματος.

Όμως η κυβέρνηση κάτω από την πίεση της πολύ μαζικής άρνησης πληρωμής και του κινήματος που έχει αναπτυχθεί αποφάσισε το προσωρινό πάγωμα της διακοπής του ρεύματος. Φαίνεται πως διακοπή ρεύματος έχει γίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις (περίπου 100 πανελλαδικά). Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται να εφαρμόσει τη διακοπή ρεύματος για να μην προκαλέσει κοινωνική έκρηξη!  

Είναι μια καθαρή ένδειξη της αδυναμίας της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να οργανωθούμε σε κάθε γειτονιά απέναντι στις εκτέλεση των εντολών διακοπής ρεύματος που αρχίζουν να αποστέλλουν κυβέρνηση και ΔΕΗ . Σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι μας. Στην ίδια ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι . Ταυτόχρονα πολλές ενώσεις ηλεκτρολόγων αλλά και ενώσεις εργοληπτών του Δημοσίου (εταιρείες εργολάβων) σε όλη τη χώρα κάτω από την πίεση της κοινωνίας έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν τις διακοπές. Ακόμα και σε περίπτωση διακοπής πρέπει να προχωράμε σε επανασυνδέσεις του ρεύματος.

Τέλος είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά έχουμε πετύχει σημαντικά πράγματα. Ο αριθμός των 1.500.000 απλήρωτων λογαριασμών πανικοβάλει τα κυβερνητικά επιτελεία. Πρέπει στη 2η δόση του χαρατσιού αυτός ο αριθμός να γίνει πολύ μεγαλύτερος . πρέπει να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω το χαράτσι και αυτή θα είναι μια πρώτη νίκη απέναντι σε κυβέρνηση και τρόικα που θα μας δώσει ώθηση για μια μεγαλύτερη αντεπίθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: