Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Το μήνυμα του ΑΚΕΛ για την 100η Επέτειο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου



Το ΑΚΕΛ απέστειλε Μήνυμα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) στις 8 του Γενάρη με την ευκαιρία της Επετείου 100 χρόνων από την ίδρυση του. Το κύριο μέρος του Μηνύματος έχει ως ακολούθως:
 
«Η Κεντρική Επιτροπή του Ανορθωτικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού - ΑΚΕΛ μεταφέρει τις θερμότερες αγωνιστικές και αδελφικές ευχές των μελών και στελεχών του Κόμματος και του Κυπριακού λαού γενικότερα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, την ηγεσία, τα μέλη και υποστηριχτές του, στο νοτιοαφρικανικό λαό με την ευκαιρία της 100ης Επετείου από την ίδρυση του.  
                                                                                                     
Η 100η επέτειος από την ίδρυση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου είναι ένα πραγματικά αξιομνημόνευτο γεγονός, όχι μόνο για το σύνολο του Νοτιοαφρικανικού λαού αλλά επίσης για όλη την προοδευτική ανθρωπότητα, τις δημοκρατικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ειδικότερα για αυτές που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται  ενάντια στην αποικιοκρατία, τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση. Τα 100 χρόνια διαχρονικής λαϊκής αντίστασης, αδιάλειπτων μαζικών αγώνων, ασταμάτητης καταδίωξης και τεράστιων θυσιών αποδεικνύουν ότι η ίδρυση του Α.Ε.Κ. δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά η ιστορική ανάγκη για αντίσταση και υπερνίκηση της εθνικής και κοινωνικής καταπίεσης με στόχο την προετοιμασία του δρόμου για υλοποίηση των θεμελιώδους αρχής της Σύμβασης για την Ελευθερία, η οποία με άλλα λόγια εκφράζεται με το «Ο Λαός Πρέπει να Κυβερνά!». Και εμείς με τη σειρά μας αποτίνουμε φόρο τιμής στους αμέτρητους πραγματικούς ήρωες αυτών των αγώνων – τα εκατομμύρια των απλών νοτιοαφρικανικών, οι οποίοι με γενναιότητα και επιμονή αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν για τόσα χρόνια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους αγωνιστές και τα αιώνια σύμβολα αγώνα όπως ο Όλιβερ Τάμπο, ο Γουόλτερ Σισούλου, ο Τζιο Σλόβο και ο Κρις Χάνι; Οι αγώνες σας υπήρξαν μια διαρκής πηγή έμπνευσης σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς ανά τον κόσμο στον κοινό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, κυριαρχία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.   
  
Ο αγώνας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου κατά του απαρτχάιντ αντιπροσώπευσε επίσης μια σχολή στη διεθνή αλληλεγγύη για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κινητοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες, και ακολούθως ανάπτυξαν μια βαθειά διεθνιστική συνείδηση η οποία στη συνέχεια οδήγησε πολλούς από αυτούς να ενταχθούν σε προοδευτικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και κόμματα. Αυτή ήταν ακόμη μια πολύτιμη και σημαντική συνεισφορά του Α.Ε.Κ. στο διεθνές προοδευτικό κίνημα.
 
Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο συνενώνοντας τις νοτιοαφρικανικές μάζες οικοδόμησε την ενότητα μέσα από την ποικιλομορφία του πληθυσμού, ξεπέρασε παραδοσιακούς συντηρητικούς εθνικούς διαχωρισμούς, σφυρηλατώντας μια νέα ταυτότητα όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη βασική αρχή του Α.Ε.Κ. της μη-φυλετικής διάκρισης. Αυτό είναι ένα ανεκτίμητο φωτεινό παράδειγμα για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς, όπως και για το δικό μας λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ο οποίος διεξάγει ένα κοινό αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της χώρας και του λαού μας. 
 
Η μέγιστη ενότητα η οποία σχηματίστηκε μέσα από την Τριμερή Συμμαχία ανάμεσα στο Α.Ε.Κ., το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κογκρέσο των Νοτιοαφρικάνικων Συντεχνιών είναι μια μεγάλη επιτυχία του Νοτιοαφρικάνικου λαού, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις αξίες και τους στόχους για ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα το οποίο θα βρίσκεται στην καλύτερη θέση για την προώθηση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού και τις ευρύτερες μάζες του Νοτιοαφρικάνικου λαού. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην διεκπεραίωση των στόχων ανάπτυξης και των προτεραιοτήτων του Α.Ε.Κ. έχοντας στόχο τον αγώνα τόσο ενάντια στην κληρονομιά του απαρτχάιντ όσο και στη νέο-αποικιοκρατία καθώς και να εδραιώσει και να οικοδομήσει στα θεμέλια των κατακτήσεων που έχουν κερδηθεί από την εποχή της επικράτησης της δημοκρατίας το 1994 έπειτα από τον τερματισμό του απαρτχάιντ.   
 
Το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της 100ης Επετείου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου επιβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται πάντα σε αλληλεγγύη, όπως ήταν διαχρονικά και στο παρελθόν, με τους αγώνες και τις προσπάθειες του Α.Ε.Κ. για να οικοδομήσει μια νέα Νότιο Αφρική. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο οφείλουν να προωθήσουν κοινή δράση και συνεργασία για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης, κυριαρχίας και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στις καθ’οδόν προσπάθειες για επιβολή των οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων των ισχυρών του κόσμου. Αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο στο πλαίσιο της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης οι οποίοι οδήγησαν στη μαζική φτώχεια, ανεργία, χρέος και ένδεια, επιφέροντας κλιματικές αλλαγές και εκποίηση των εθνικών πόρων.   
 
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
 
Εκτιμούμε εκ βαθέως τη σταθερή, ανεκτίμητη και διαχρονική αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα μας και εκφράζουμε την ειλικρινή ευχή και ετοιμότητα για περαιτέρω εμβάθυνση των παραδοσιακών δεσμών ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Δημοκρατία της Ν. Αφρικής σε όλα τα επίπεδα και στους λαούς των χωρών μας.
 
Για ακόμη μια φορά, σας παρακαλούμε όπως δεχτείτε τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας και τις καλύτερες ευχές για όλους τους αγώνες σας.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: