Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΕΛ-Ανακοίνωση για την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας



Ο κυπριακός λαός τιμά την 1η Οκτωβρίου, Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Πολύχρονοι, γεμάτοι θυσίες, αγώνες του λαού μας οδήγησαν στη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανεξαρτησία, έστω και κουτσουρεμένη, από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, ήταν μια μεγάλη κατάκτηση την οποία, έπρεπε να αξιοποιήσουμε ως λαός για την πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Δυστυχώς οι ξένες συνομωσίες και επεμβάσεις, ο εθνικισμός-σοβινισμός και η υπονομευτική προδοτική δράση της ακροδεξιάς έφεραν νέα δεινά και καινούργιες περιπέτειες. Αποκορύφωμα των ξένων συνωμοσιών και της προδοσίας ήταν το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και η τουρκική εισβολή και κατοχή.
Από το 1974 παλεύουμε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα της κατοχής, να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την χώρα και το λαό μας και να οικοδομήσουμε ένα ευτυχισμένο και ασφαλές μέλλον για όλους τους Κυπρίους, Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Η σταθερότητα στον στόχο του αγώνα μας, η νουνεχής με αποφασιστικότητα αλλά και ρεαλισμό διαχείριση του Κυπριακού και η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας του αγώνα μας. Ο στόχος παραμένει αμετάθετος. Παλεύουμε για λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων. Ταυτόχρονα παλεύουμε για να επιτύχουμε πλήρη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων μας.
Στα 51 χρόνια ανεξάρτητου βίου και παρά τις αντιξοότητες και τις τραγικές περιπέτειες η Κύπρος έχει επιτύχει άλματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και του πολιτισμού. Άλματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εργατικότητα και τους αγώνες του λαού μας. Έχουμε χρέος να διαφυλάσσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις του κυπριακού λαού. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης μια μεγάλη επιτυχία που δημιουργεί τις δικές της προοπτικές αλλά και προκλήσεις.
Το Λαϊκό Κίνημα με το ΑΚΕΛ επικεφαλής έχει θέσει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο.
Η διακυβέρνηση Χριστόφια, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, προχωρεί σταθερά διευρύνοντας το κοινωνικό κράτος και υλοποιώντας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού.
Η φετινή Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας γιορτάζεται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η τουρκική αδιαλλαξία απομακρύνει την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Οι απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες προκαλούν νέες εντάσεις. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξακολουθούν ταλανίζουν και την Κύπρο. Η φονική έκρηξη στο Μαρί, πέρα από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, δημιούργησε μια σειρά άλλα προβλήματα. Η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι καθόλου καλή. Οι δυσκολίες τυγχάνουν άγριας εκμετάλλευσης για να προωθηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.. Καλλιεργείται ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Αμφισβητούνται οι θεσμοί. Επιχειρείται αποσταθεροποίηση ανεξάρτητα αν αυτό πλήττει την Κύπρο και την υπόθεση της. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε επανάληψη φαινομένων που οδήγησαν στην καταστροφή του 1974. Η Κύπρος δεν αντέχει νέες περιπέτειες.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και η μεγάλη πρόκληση της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο επιβάλλουν στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και συνέχιση της συνετής, υπεύθυνης, αποφασιστικής αλλά και ρεαλιστικής πολιτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Η 1η Οκτωβρίου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας απευθύνει πατριωτικό χαιρετισμό σε όλους τους κυπρίους Ε/κύπριους, Τ/κύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους. Καλεί όλους σε κοινό αγώνα για την σωτηρία της κοινής μας πατρίδας ώστε να η Κύπρος να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: