Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αίγυπτο. Κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος από τον εισαγγελέα της Αιγύπτου


Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες στην Αίγυπτο, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχασαν τη ζωή τους. Ο Μπαραντέι καλεί τους Αιγύπτιους σε νέες διαδηλώσεις, ενώ σήμερα Πέμπτη, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος» σε 40 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα, σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.
► 14:05:  Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε την κατηγορία της "απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος" σε 40 διαδηλωτές, όπως μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια, ενώ συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ,  πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Κάιρο και το Σουέζ.

Στην πόλη Σουέζ, διαδηλωτές πυρπόλησαν νωρίς σήμερα αστυνομικό τμήμα διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αστυνομικό τμήμα πριν ρίξουν οι διαδηλωτές τις βόμβες μολότωφ.

09:20:  Μέχρι στιγμής  περίπου 1.000 έχουν συλληφθεί, ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν χάσει τη ζωή τους. Χθες  αναφέρθηκε ότι ακόμη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ωστόσο οι αρχές, ενδεχομένως και για λόγους σκοπιμότητας  αποδίδουν το περιστατικό σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Ο Μπαραντέι, ο οποίος είχε καλέσει τους Αιγύπτιους το Σαββατοκύριακο σε διαδηλώσεις όπως αυτές της Τυνησίας, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη μέσω του εκπροσώπου του ότι σήμερα το απόγευμα θα φτάσει στην Αίγυπτο, έτσι ώστε αύριο να συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Άνοιξε και πάλι  το  χρηματιστήριο του Καΐρου καθώς νωρίτερα είχε διακόψει τις εργασίες του αφού ο γενικός δείκτης μετοχών έπεσε 6% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα απόρροια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.
Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων, ωστόσο από το απόγευμα της Τρίτης, το Twitter είναι μπλοκαρισμένο στην Αίγυπτο.
Οι οργανωτές καλούν για την Παρασκευή χριστιανούς και μουσουλμάνους να παλέψουν ενάντια στη διαφθορά την ανεργία, την καταπίεση και την απουσία της ελευθερίας.
Το δημοκρατικό Κίνημα της 6ης Απριλίου δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησαν και οι κινητοποιήσεις.
Χθες η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του αιγυπτιακού λαού να διαδηλώνει και να εκφράζεται ελεύθερα και επισήμανε ότι "πρόκειται για μια ευκαιρία να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πολιτικές , οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις νόμιμες ανάγκες του λαού".
Πηγές : www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: