Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον νόμο «περί Ευθύνης Υπουργών»



Οι αλλαγές που παρουσίασε  η κυβέρνηση στο νόμο «περί Ευθύνης  Υπουργών» είναι επουσιώδεις,
έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.
Η καθιέρωση της κοινής παραγραφής ώστε να ισχύει αυτό που ισχύει για όλους τους πολίτες  είναι στην πραγματικότητα δώρο -  άδωρο όσο δεν αίρονται τα εμπόδια με την λεγόμενη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Αυτή η προθεσμία δηλαδή «το τέλος της δεύτερης συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου από εκείνη κατά την διάρκεια της οποίας  διαπράχθηκε  το αδίκημα» παραμένει και με τις νέες αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Έτσι  στην πράξη ακυρώνεται  η  καθιέρωση της κοινής παραγραφής. Εφόσον η δίωξη δεν ασκείται μέσα σε αυτήν την αποσβεστική προθεσμία θα έχουμε την   παραγραφή, με την εξάλειψη του αξιοποίνου,  από  άλλον δρόμο.
Το ΚΚΕ από καιρό έχει διατυπώσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και πιο συγκεκριμένα:
- Καθιέρωση της κοινής παραγραφής όπως ισχύει για όλους τους πολίτες και απάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας που οδηγεί από άλλον δρόμο στην ντε φάκτο παραγραφή.
- Η λήψη απόφασης για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από την θέληση της εκάστοτε πλειοψηφίας, όπως γίνεται σήμερα, αφού για την λήψη απόφασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Επομένως χωρίς την θέληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε προκαταρκτική εξέταση γίνεται ούτε άσκηση ποινικής δίωξης.
- Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει την θέση του ότι η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να καθίσταται υποχρεωτική εφόσον η σχετική πρόταση  συγκεντρώσει κατά την  ψηφοφορία έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών πχ 100 ακόμα και αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη.
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι έτσι ανατρέπεται η αρχή της πλειοψηφίας δεν ευσταθεί γιατί  ο περιορισμένος αριθμός βουλευτών επιβάλλει την διενέργεια έρευνας και δεν αποφασίζει την  άσκηση της ποινικής δίωξης.
- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι εδώ πρέπει να σταματά η εμπλοκή της Βουλής. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να γίνεται όχι από την Βουλή αλλά από Δικαστικό Συμβούλιο  και αυτό στην συνέχεια να αποφασίζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
- Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αφαιρείται και το άλλο σοβαρό εμπόδιο που εξαρτά την απόφαση   για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εκάστοτε  πλειοψηφία της Βουλής εφόσον και η απόφαση αυτήν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Οι εξελίξεις με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ,  επιβεβαιώνουν την ορθότητα των  παραπάνω θέσεων που επανειλημμένα έχει προβάλλει το ΚΚΕ αλλά σκοντάφτουν στην μέχρι τώρα  άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: