Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συμβαίνουν και... στο Βερολίνο;

Από την πλημμυρίδα των αποκαλύψεων της WikiLeaks πέρασε και… πνίγηκε γρήγορα ένα τηλεγράφημα του αμερικανού πρεσβευτή σχετικά με συνομιλίες του με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος (Die Linke), Gregor Gysi. Σύμφωνα με το «Spiegel» και τη σχετική αναδημοσίευση στην «Ελευθεροτυπία», στο τηλεγράφημα ο πρέσβης αναφέρει ότι ο ηγέτης του Die Linke τον διαβεβαίωσε πως η θέση του κόμματος ενάντια στο ΝΑΤΟ υπάρχει μόνο για να ενσωματώνονται στο κόμμα «οι εξτρεμιστικές τάσεις». Επιπλέον ο Gysi εξήγησε στον πρέσβη ότι η πρόταση του κόμματος για διάλυση του ΝΑΤΟ είναι ανέφικτη αφού η υλοποίησή της θα απαιτούσε τη συμφωνία των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας. Αρα και αυτή η πρόταση χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή «για τα μάτια».
Στην Ελλάδα βέβαια κάτι ξέρουμε από κάλπικο αντιαμερικανισμό και αντιιμπεριαλισμό. Πρώτος διδάξας και με κεντρικές ευθύνες για λογαριασμό του συστήματος ο Α. Παπανδρέου. Από κει και πέρα πολλοί ακόμη –από συμπληρωματικές θέσεις- τον αντέγραψαν και πρόσφεραν υπηρεσίες. Βέβαια η Γερμανία είναι άλλη περίπτωση. Ομως λέτε να είναι αλήθεια όλα τούτα; Τι λένε άραγε οι πολλοί εγχώριοι, εσω-εξω-κοινοβουλευτικοί θαυμαστές του Die Linke που εδώ και χρόνια καλούν το κίνημα να εμπνευστεί από τις επιτυχίες του κόμματος αυτού;


πηγή: Προλεταριακή Σημαία

3 σχόλια:

Matrix1917 είπε...

O Gregor Gysi είναι ο ιδρυτής του ανατολικογερμανικού
Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS).Συνεργάστηκε το 2005 με το κόμμα του Arbeit und soziale Gerechtigkeit – Die Wahlalternative,(WASG) του Oskar Lafontaine. Το 1997 ενώθηκαν οι 2 σχηματισμοί και ιδρύθηκε το Die Linke .
Πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας ότι το Die Linke ιδρύθηκε για να είναι το διάδοχο σχήμα του Sozialdemokratische Partei Deutschlands(SPD).Έχει πολλούς σοσιαλδημοκράτες που έφυγαν από το SPD.Κομμάτι του είναι η σοσιαλδημοκρατική ομάδα Netzwerk Reformlinke όπως και το Forum demokratischer Sozialismus του παλιού PDS.
Εξτρεμιστικές τάσεις θεωρούνται οι κομμουνιστές της Kommunistische Plattform ,η Antikapitalistische Linke και η νέα τροτσκιστική ομάδα marx21.Έχει πολλές τάσεις σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Ιδεολογικά με ελκύει η Antikapitalistische Linke.Στηρίζω το Die Linke γιατί η μόνη ελπίδα για να αλλάξει κάτι στην Γερμανία είναι η ισχυροποίηση του.Ακόμα και το Deutsche Kommunistische Partei θα ενταχθεί ολοκληρωτικά στη Die Linke στο μέλλον.Άρα αν δεν είμαστε με το Die Linke, τι να στηρίξουμε ;

jorje7 είπε...

Υπάρχει πάντα και το MLPD , για εμένα πιο συνεπές κόμμα και από το DKP και πολύ περισσότερο από το Die Linke .Φυσικά δεν ξέρω επακριβώς τα Γερμανικά δεδομένα, αν και ως εσωτερική τάση/φράξια ίσως η KPF να είναι η πιο ριζοσπαστική .

Red Star είπε...

@jorje7
Το MLPD έχει μια εντυπωσιακή οργάνωση και παρουσία στην Γερμανία, δυσανάλογη με την μικρή εκλογική επιρροή του.
To DKP έχει σαφώς επηρεαστεί από την σημαντική άνοδο του Die Linke και έχει χάσει χιλιάδες μέλη και οπαδούς του τα τελευταία χρόνια.Καμιά σχέση δεν έχει με το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα των περασμένων δεκαετιών.

Το DKP την εποχή του Karl Liebknecht και της Rosa Luxemburg, είναι για μένα το ιδανικότερο πολιτικό σχήμα που έχει υπάρξει ποτέ , γι'αυτό και όταν με ρωτάνε για ιδεολογίες σε συζητήσεις λέω Λουξεμβουργιστής και όποιος κατάλαβε...