Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ-Βήματα προς τη συγκρότηση εναλλακτικού μπλοκ εξουσίας


    Αποδέκτες βρίσκει η πρόταση για ενότητα και συμπόρευση ενάντια στην κοινωνική λεηλασία που σταθερά υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο σε πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες, αλλά, κυρίως, στην κοινωνία. “Απόδειξη” του θετικού κλίματος είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις που οργανώνει το σχήμα σε όλη τη χώρα, σχεδόν καθημερινά, προβάλλοντας την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς στην κρίση.
    Έτσι χθες στη Χαλκίδα, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές τον Αλ. Τσίπρακαι τον Π. Λάμπρου, η αίθουσα του θεάτρου Παπαδημητρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη -ο κόσμος έφθανε μέχρι έξω στην είσοδο. Αντίστοιχη εξάλλου ήταν η εικόνα σε όλες τις εκδηλώσεις όπου συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τα κεντρικά στελέχη του χώρου, όπως πριν από λίγες μέρες στο Μαρούσι, την Πάτρα κ.ο.κ.
    Την ίδια ώρα οι σχέσεις με στελέχη που έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, πρωτίστως με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, που μίλησε χθες στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αργυρούπολης - Ελληνικού μαζί με τους Δημ. ΒίτσαΓ. Νικολακάκη και Κ. Αθανασίου, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και αναμένεται σύντομα να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των επίσημων συναντήσεων με τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν την πολιτική του Μνημονίου στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των οργάνων της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι τα επόμενα βήματα.

    Π.Γ. για συνεργασίες
    Για το θέμα συνεδρίασε χθες η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού με τη συμμετοχή των βουλευτών Παν. Λαφαζάνη, Δημ. Παπαδημούλη και Η. Διώτη, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο θα συγκληθεί Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Στόχος της ηγεσίας είναι στον επόμενο γύρο να υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για τις προγραμματικές θέσεις και τα χαρακτηριστικά που θα λάβουν οι πιθανές συνεργασίες. Ήδη λοιπόν σε συζήτηση έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις που θα βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενδεικτικό είναι ότι στην εισήγησή του χθες ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝΔημ. Βίτσας έβαλε στην ατζέντα την ανάγκη οι θέσεις και προτάσεις του χώρου, όπως διαμορφώθηκαν στην τελευταία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελούν τον πυρήνα του προγραμματικού περιεχομένου των συνεργασιών. Επιπλέον σημείωσε ότι στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής συμπόρευσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτελεί το βασικό στοιχείο - όνομα του ψηφοδελτίου που θα -πρέπει να- έχει ως επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. και του ΣΥΝ.

    Διαφοροποίηση "Ρεύματος"
    Στη συζήτηση ωστόσο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα των συνεργασιών από τη μεριά των στελεχών του Ρεύματος. Σημειώνουμε ότι η ανακοίνωση πριν από λίγες μέρες της "Κοινωνικής Αριστεράς" για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αντιδράσεις στο Α.Ρ., με χαρακτηριστικό το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας “iskra.gr”.
    “Μήπως αυτή η αιφνίδια 'συνεργασία' είναι μόνο ο προπομπός σε έναν ολισθηρό δρόμο που έχει αρχή αλλά δεν έχει τέλος;” αναρωτιόταν στο κείμενο ο “διαχειριστής”. Ο Στ. Λεουτσάκος, μέλος της Π.Γ., μιλώντας χθες στην “Α”, έδωσε προτεραιότητα στη συμπαράταξη της αριστεράς σε μια περίοδο που “κατεδαφίζονται τα πάντα”, χαρακτήρισε “θετικές” τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν, υποστηρίζοντας πάντως ότι θα πρέπει “ιδιαίτερα οι διαφοροποιήσεις στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ να δοκιμάζονται στην κοινωνία και μετά αν είναι να προχωράνε οι όποιες εκλογικές ή πολιτικές συμμαχίες”.
    Παρά τις διαφωνίες, όχι μόνο για τις συνεργασίες αλλά και για τις πολιτικές κατευθύνσεις με αιχμή το θέμα της Ευρωζώνης, οι τόνοι κρατούνται χαμηλά. Τα ίδια θέματα απασχολούν, όπως είναι λογικό, και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα βέβαια που οι εξωστρεφείς πρωτοβουλίες του σχήματος συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μεθαύριο Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης οργανώνει συγκέντρωση στο γήπεδο Μίλωνα με ομιλητές τους Αλ. Τσίπρα, Μαν. Γλέζο, Τ. Χριστοδουλοπούλου (6.30 μ.μ.), την προσεχή Δευτέρα μιλούν στη Νίκαια οι Παν. Λαφαζάνης και Θοδ. Δρίτσας ενώ διήμερο εκδηλώσεων για την κρίση οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
    Δ.ΣΦ.


    ΠΗΓΗ-ΑΥΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: