Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΙΤΑΛΙΑ - Η κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού



Την ...αγωνιστικότητα και την ετοιμότητά τους έδειξαν για άλλη μια φορά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ιταλίας, καθώς ανακοίνωσαν χτες πως θα προχωρήσουν σε κοινή τρίωρη (!) στάση εργασίας για την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας έτσι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.
Πρόκειται για τις ηγεσίες των συνδικάτων «Cgil», «Cisl» και «Uil» που για χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», καλλιεργούν την καταστροφική για τους εργάτες ταξική συνεργασία, αποκοιμίζοντας και αφοπλίζοντάς τους, ενώ ακόμα και τώρα δηλώνουν ότι θα ζητήσουν μια συνάντηση με τον Μόντι, στη διάρκεια της οποίας θα του ζητήσουν «τις απαραίτητες αλλαγές» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της λιτότητας που έχει αποφασιστεί.
Τα μέτρα αφορούν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα με αύξηση της συντάξιμης ηλικίας από 65 σε 66 για τους άνδρες και 60 στα 62 χρόνια στις γυναίκες, αύξηση των απαιτούμενων χρόνων εισφορών σε 41 και 42 για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, «πάγωμα» των συντάξεων από 936 ευρώ και άνω, αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23%, επιβολή φόρου ακινήτων κ.ά.
Χρησιμοποιώντας τα γνωστά περί ... κινδύνου μη καταβολής των μισθών και των συντάξεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτική επιλογή». Πρόσθεσε πως «το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά ο χρόνος είναι λίγος και τα περιθώρια ευελιξίας και αλλαγών ελάχιστα», αναφερόμενος σε πιθανές «διορθωτικές παρεμβάσεις της Βουλής και της Γερουσίας», που ζητούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και τα συνδικάτα.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: