Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Προκλητικές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ.


ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στο προτεκτοράτό τους Κοσσυφοπέδιο
 
Οι εξελίξεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τίθενται, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη ΝΑΤΟική σύνοδο στις Βρυξέλλες με το ΓΓ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Αντερς Φογκ Ράσμουσεν να δηλώνει χτες στη «Φωνή της Αμερικής» πως θα εξεταστεί «πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθούν οι εντάσεις και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκεί ΝΑΤΟικής αποστολής».
Ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγγύηση ασφαλείας» στο Κοσσυφοπέδιο «για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας». Κληθείς να σχολιάσει τη χρήση αληθινών πυρών ΝΑΤΟικών στρατιωτών κατά Σέρβων διαδηλωτών κοντά στο φυλάκιο Γιάρινιε πριν μια βδομάδα, ο Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες «έκαναν μία πράξη αυτοάμυνας» και η ΝΑΤΟική δύναμη, ΚFOR, ενεργεί σύμφωνα με την αποστολή που της έχει ανατεθεί. Κάλεσε Βελιγράδι και Πρίστινα να επαναλάβουν το «διάλογο» γιατί τάχα έτσι θα λυθούν όλα τα μεταξύ τους προβλήματα...
Πάντως, o μεσολαβητής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας στις Βρυξέλλες, Ρόμπερτ Κούπερ, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι αύριο (7/10) και την Πρίστινα στις 10/10.
Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο Κούπερ είναι έτοιμος αυτή τη φορά να συζητήσει και να «ενθαρρύνει» την επίλυση της κρίσης που υπάρχει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα επίμαχα φυλάκια Γιάρινιε και Μπρίνιακ, λόγω της τοποθέτησης Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών και αστυνομικών από τη ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR.
Μέσα σε όλα αυτά, εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο, Χαβιέ Μπουτ ντε Μαρνιάκ, έκανε έκκληση για ηρεμία μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά Σέρβου μεταφραστή του οργανισμού στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με την τοποθέτηση ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού κάτω από το ΙΧ αυτοκίνητό του, δίχως ευτυχώς να τραυματιστεί.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: