Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΕΛ(Λ)ΑΣ 2011: Η Ελευθερία του Τύπου και οι πολίτες στο στόχαστρο...


Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα όλων των Ε.Δ.Ε. για περιστατικά αστυνομικής βίας και κακομεταχείρισης των τελευταίων μηνών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
«(...) Όταν ένας αστυνομικός βλέπει έναν δημοσιογράφο μπροστά του, όχι συγκεκριμένα αυτόν που βρίσκεται εκεί, αλλά μόνη η παρουσία του δημοσιογράφου μπορεί να του θυμίσει συναισθηματικά καταστάσεις και περιπτώσεις όπου θεώρησε ότι έτυχε άδικης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης».

Οι παραπάνω -απαράδεκτες για δημόσιο λειτουργό- δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ Αθανάσιου Κοκκαλάκη πρίν από λίγες ημέρες, με τις οποίες επιχείρησε να δικαιολογήσει τη βίαιη μεταχείριση δημοσιογράφων από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η απουσία κάθε πειθαρχικής δίωξης εναντίον του, επιβεβαιώνουν την πολιτική κάλυψη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε ενέργειες που προσβάλλουν την Ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία.
Οι χθεσινές επιθέσεις των ΜΑΤ κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολιτών στην Πλατεία Συντάγματος, αποτελούν το φυσικό επακόλουθο της ασυλίας και ατιμωρησίας που συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι πραιτοριανοί του κ.Παπουτσή. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που αντίστοιχες επιθέσεις στρέφονται αδιακρίτως σε βάρος ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας.
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις των Οικολόγων Πράσινων για απομάκρυνση του Υπουργού της βίας και της αυθαιρεσίας φαίνεται ότι αφήνουν ασυγκίνητο τον Πρωθυπουργό ο οποίος πλέον φέρει προσωπική ευθύνη για τις εγκληματικές πράξεις βίας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων, που συμβάλλουν στη διεθνή διαπόμπευση της χώρας.
Με δεδομένη την πολιτική κάλυψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη από την ελληνική κυβέρνηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες σε ενημέρωση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα και τις επανειλημμένες πράξεις ωμής βίας σε βάρος πολιτών και δημοσιογράφων που πραγματοποιούν κρατικοί υπάλληλοι που αμείβονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.
Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για τις τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις που είχαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στις δεκάδες υποθέσεις βίας ή αυθαιρεσίας που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα καθώς και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα των σχετικών Ε.Δ.Ε. Υπήρξε η απομάκρυνση έστω και ενός αστυνομικού από το Σώμα ή επιβραβεύθηκαν για τη δράση τους όπως ο Αστυνομικός Διευθυντής της «ζαρντινιέρας» που προήχθη σε Αντιστράτηγο το 2009 ;

Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: