Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΕΡΓΙΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ- Εφαλτήριο για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη.


  • Χιλιάδες εργαζόμενοι σε Δημόσιο και πρώην ΔΕΚΟ στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις δεκάδων σωματείων σε όλη τη χώρα βροντοφώναξαν: Οχι στην «εργασιακή εφεδρεία», την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία
  • Ξεχωριστή η μαζική παρουσία των μαθητών, που παλεύουν για σχολείο με βιβλία και καθηγητές, για τη μόρφωση που τους κλέβουν

Εφαλτήριο για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ έδωσαν, χτες, μια πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας με τη μαζική, μαχητική και δυναμική συμμετοχή τους στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Από σήμερα κιόλας όλες οι δυνάμεις ρίχνονται με αποφασιστικότητα στον αγώνα για την οργάνωση και επιτυχία της γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη.
Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν τα Συνδικάτα Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Ενέργεια, στην Υγεία και στην Πρόνοια, Επιτροπές Αγώνα στο Δημόσιο (κλαδικό ΟΤΑ Αττικής, κλαδικό Ενέργειας, Σωματείο «Ευαγγελισμού», Σωματείο Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αποκατάστασης Τυφλών κ.ά.) και διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και διαμήνυσαν: Δε δεχόμαστε τις απολύσεις, λέμε όχι στην «εργασιακή εφεδρεία», την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τους κλάδους των ΟΤΑ, της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων, της ΕΥΔΑΠ, σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην Υγεία, στην Πρόνοια και αλλού, δήλωσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες τους. Διαδήλωσαν μαζί με τα παιδιά τους, αφού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη.

Από την πορεία προς τη Βουλή
Να σημειώσουμε ότι ήδη αποφάσεις για την απεργία στις 19 Οκτώβρη έχουν πάρει, ανάμεσα στους άλλους, οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL Αττικής, Σωματειακή Επιτροπή PRAKTIKER, κ.λπ.
Στην Αθήνα
Με ένα μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, σπουδαστές, μαθητές διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε ό,τι καταστρέφει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η πλατεία Ομονοίας, όπου καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, και οι γύρω δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί. Με εργαζόμενους από όλους τους τομείς του Δημοσίου, σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων στην Υγεία και στην Πρόνοια - όπως εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και γονείς των τυφλών μαθητών που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις.
Οι ομιλίες
Η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, στην ομιλία της στη χτεσινή συγκέντρωση, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο σημάναμε συναγερμό, σημάναμε ξεσηκωμό όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, στα υπουργεία, στους οργανισμούς. Μπήκαμε μπροστά για να γίνουν έκτακτες συνεδριάσεις, για να γίνουν συγκεντρώσεις και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Με πρωτόβουλη δράση, οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, οι επιτροπές αγώνα προσπάθησαν να μη μείνει δημόσια υπηρεσία που δε θα γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους». Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Απαιτείται ένα κίνημα που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και ταυτόχρονα με την πάλη της καθημερινότητας, θα δίνει προοπτική στο αύριο, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων».
Ο Θάνος Πουρνάρας, από τους εργαζόμενους στην απογραφή, που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από πέντε μήνες, σημείωσε: «Καλούμε όλους τους απογραφείς να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά το καθεστώς εκμετάλλευσης και κοροϊδίας, να οργανώσουμε την πάλη μας».
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ο οποίος τόνισε: «Μέσα απ' την "εφεδρεία" θα απολύσουν χιλιάδες υγειονομικούς και θα τους αντικαταστήσουν με το σύγχρονο δουλεμπόριο, με τις "γαλαζοπράσινες" μη κυβερνητικές οργανώσεις, με απλήρωτους μέσω του ΟΑΕΔ. Θα στήσουν νέο πρόγραμμα εφημεριών επικίνδυνο για το λαό περικόπτοντας τους αριθμούς των εφημερευόντων. Εχουν βάλει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσοκομεία κάνοντας βαθιά υπόκλιση στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
Ο Βασίλης Λύκουρας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, υπογράμμισε: «Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία, με κενά. Οι γονείς καλούνται συνεχώς να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Διαπιστώνουν καθημερινά ότι το σχολείο γίνεται φθηνότερο για την κυβέρνηση, ακριβότερο για τους γονείς και κερδοφόρο για τους επιχειρηματίες». Για να καταλήξει: «Το οργανωμένο ταξικό κίνημα δεν ενσωματώνεται, δεν τρομοκρατείται. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ίδια πλευρά του αγώνα».
«Πρέπει τώρα να κατέβουμε όλοι στους δρόμους, να οργανωθούμε στους χώρους δουλειάς, δίπλα στο ταξικό κίνημα, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ», επισήμανε ο Μανώλης Δανδουλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΣΚ. «Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες. Το βαρέλι της εξαθλίωσης δεν έχει πάτο για τους εργαζόμενους».
Τέλος, ο Ανδρέας Πούλος, μαθητής, από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τόνισε: «Η κατάσταση που ζούμε στα σπίτια μας δεν πάει άλλο. Υπάρχουν μαθητές που πάνε στο σπίτι τους και δεν έχουν φαΐ. Πάνε στο σπίτι τους και δεν ανάβουν το φως για να μην έρθει πιο ακριβά το ρεύμα. Η κυβέρνηση μας δίνει σχολεία χωρίς βιβλία. Ενώ ζούμε όλα αυτά στις οικογένειές μας, απολύουν τους γονείς μας, τους μειώνουν τους μισθούς. Αυτό είναι το σχολείο της κυβέρνησης που μας θέλει αύριο να δουλεύουμε για 500 ευρώ».
Πορεία στη Βουλή
Μετά τις ομιλίες στην Ομόνοια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από την οδό Πανεπιστημίου προς τη Βουλή. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα του συλλαλητηρίου «τραντάζουν» το κέντρο της Αθήνας. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Οχι στις απολύσεις και την εφεδρεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, στον καπιταλισμό την πλάτη να γυρίσεις».
Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, τα μπλοκ παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
Από τα μεγάφωνα ακούγεται κάλεσμα του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση της πάλης με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 19 Οκτώβρη:
«Το απεργιακό κάλεσμα πρέπει να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, να νεκρώσουν εκείνη τη μέρα οι χώροι δουλειάς, οι μηχανές και τα γραφεία»...



Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: