Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 προβλέπει και Γιαπωνέζικος οίκος αξιολόγησης Nomura.



Επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπει η Nomura, που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασώζεται μέχρι τις αρχές του 2012, ενώ στη συνέχεια θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία και να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, Bob Janjuah, αυτή τη στιγμή διανύουμε την τρίτη φάση μιας παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές, που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα, οι μετοχές διεθνώς θα κάνουν νέα «βουτιά» 30%.
Η Nomura επισημαίνει ότι τα βασικά προβλήματα στις αγορές παραμένουν. Η αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη των αναπτυγμένων χωρών θα συνεχιστεί για άλλα τρία με πέντε χρόνια, ενώ τα σφάλματα των πολιτικών ηγεσιών θα παραμείνουν, όπως και τα «ανεπαρκή» ιδρύματα πολιτικής του «παλαιού κόσμου».

Για το λόγο αυτό, η Nomura προβλέπει ότι το επόμενο δωδεκάμηνο οι διεθνείς μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 25%-30%. Ωστόσο, το αμερικανικό δολάριο θα ενισχυθεί, σε αντίθεση με τα εμπορεύματα και τις πιστωτικές αγορές, που θα ακολουθήσουν την πορεία των μετοχών.
Για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικής στην ευρωζώνη δεν θα προσπαθήσουν να λύσουν το ζήτημα υπερβολικής μόχλευσης και χαμηλής ανάπτυξης με περισσότερη μόχλευση, κάτι που πρότεινε ο Τιμ Γκάιτνερ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Nomura προβλέπει ότι η χώρα μέχρι τις αρχές του 2012 θα διασώζεται μεν από τους δανειστές, ωστόσο αμέσως μετά θα κηρύξει χρεοκοπία, ξεκινώντας την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη.
Πάντως, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη μπορεί να εκπλήξει θετικά το επόμενο δωδεκάμηνο, καταρτίζοντας ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο σχέδιο για την κρίση χρέους, που θα περιλαμβάνει και μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, με την παράλληλη κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ο αναλυτής, η μόνη εναλλακτική λύση είναι είτε μια δημοσιονομική ένωση, είτε μια απεριόριστη «νομισματοποίηση», μέσω της ΕΚΤ, που θα προχωρήσει στην εκτύπωση χρήματος.


Πηγή:www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: