Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, για το θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ως ΑΚΕΛ θέλουμε για μια ακόμη φορά να χαιρετήσουμε τις πρωτοβουλίες, και γενικότερα τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι ορθοί χειρισμοί της κυβέρνησης Δ. Χριστόφια δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη πολιτική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση του αναφαίρετου κυριαρχικού της δικαιώματος, με ξεκάθαρες δηλώσεις στήριξης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων εταίρων.Ευρισκόμενοι ενώπιον των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών και προκλήσεων, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη μάχη της Κύπρου στην έδρα των Η.Ε., ενώ την ερχόμενη Τρίτη επίκειται συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του θέματος προέκυψε με τις Τουρκικές απειλές, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις αντί να συστρατευτούν με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας σ’ αυτή την καθοριστική προσπάθεια, επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο της άσκησης αφοριστικής κριτικής σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Χωρίς να αναφερθούν καθόλου στη μεστή, γεμάτη με μηνύματα ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, στον καταγγελτικό του λόγο κατά της Τουρκίας, στην σωρεία επαφών του ιδίου και της Υπ. Εξωτερικών που επέφεραν απτά αποτελέσματα, απομόνωσαν ένα στοιχείο των δηλώσεων του και του προσέδωσαν ανύπαρκτες προεκτάσεις που φτάνουν και ξεπερνούν τα όρια της ύβρεως.
Εκφράζουμε τη λύπη και την καταδίκη μας, όχι απέναντι στη θεμιτή κατά τα’ άλλα κριτική, αλλά για τους αφορισμούς και τις υβριστικού χαρακτήρα προεκτάσεις ότι τάχατες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ενθαρρύνει τις αποσχιστικές ενέργειες του ψευδοκράτους» ότι «επιβραβεύει τις κατοχικές και διαχωριστικές συνθήκες» ή ότι «ενισχύει την προπαγάνδα της Τουρκίας για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε ασφαλώς το αντίθετο και είναι αποτέλεσμα των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του που η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί σήμερα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο φυσικό πλούτο που διαθέτει, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις της Άγκυρας.
Επαναλαμβάνουμε τέλος την πάγια θέση μας ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας έχουν ίσα δικαιώματα μαζί με τους υπόλοιπους νόμιμους κάτοικους του νησιού και ότι στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού θα απολαμβάνουν επίσης τα οφέλη από πιθανή ανεύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: