Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ: Ο ΟΑΣΕ συμβουλεύει τους απεργούς να μείνουν μακριά από τους κομμουνιστές!



O δύσκολος αγώνας των εργαζομένων του δυτικού Καζαχστάν ήδη συνεχίζεται για πολλούς μήνες. Οι απεργίες στο Καζαχστάν ξεκίνησαν το Μάη και σ' αυτές πήραν μέρος έως και 18 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα εξόρυξης του πετρελαίου. Από την αρχή οι απεργίες των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου τράβηξαν την προσοχή ευρέως φάσματος πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχουν διάφορες οργανώσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν τους εργάτες του Καζαχστάν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ομως υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υποτάξουν τον εργατικό αγώνα και να τον απομακρύνουν από τα θεμελιώδη συμφέροντα των εργαζομένων.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μνημείο αντικομμουνισμού αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα τουΚομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) είναι η αντίδραση που προκλήθηκε σε κύκλους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ - μηχανισμού ουσιαστικά του ΝΑΤΟ) από την έκφραση αλληλεγγύης προς τους απεργούς που εκδήλωσαν κομμουνιστικά κόμματα από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων και του ΚΚ Πολωνίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα. Η ενέργεια αυτή του ΚΚ της Πολωνίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της νομικού από την Πολωνία, Μπάλι Μάζιτς, η οποία είναι επικεφαλής μιας ΜΚΟ, που υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ δραστηριοποιείται στο Καζαχστάν. Σε επιστολή της η Μάζιτς σημειώνει πως στη χώρα της «με βάση το Σύνταγμα είναι απαγορευμένα τα κόμματα που στα προγράμματά τους αναφέρονται στις πρακτικές και στις μεθόδους του φασισμού και του κομμουνισμού» και υποστηρίζει πως η εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς από ένα ΚΚ «δεν προσθέτει κύρος, αλλά εμποδίζει την οργάνωση της εργασίας υποστήριξης προς τους απεργούς».
Το γράμμα, που έστειλε η συγκεκριμένη νομικός του ΟΑΣΕ προς τους απεργούς εργάτες, αποτελεί πράγματι μνημείο αντικομμουνισμού, αφού είναι διαποτισμένο από την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, που προωθεί η ΕΕ, και επιπλέον επιδιώκει να εκβιάσει τους απεργούς εργάτες, αν αυτοί δε μείνουν μακριά από τους κομμουνιστές!
Στο μεταξύ 30 κοινωνικές οργανώσεις του Καζαχστάν απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της χώρας, Ν. Ναζαρμπάεφ, με το αίτημα να αφεθεί ελεύθερη η Νατάλια Σοκολόβα, νομική σύμβουλος του συνδικάτου των απεργών, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 χρόνων και βρίσκεται στις φυλακές. Την ίδια ώρα μια ακόμη δικαστική απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της πόλης Ακτάου σε βάρος των 28 απεργών που απολύθηκαν στο λοκ-άουτ της επιχείρησης, θεωρώντας την απεργία «παράνομη». Στην ίδια πόλη (Ακτάου), καθώς και στην πόλη Ζαναόζεν την 1η Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους στο Καζαχστάν, εκατοντάδες παιδιά δεν πήγαν στο σχολείο, αλλά συμμετείχαν σε μαζικές κινητοποιήσεις των απεργών γονιών τους.

Πηγή:www.rizospastis.gr-Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: