Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορικές ώρες ζουν οι Παλαιστίνιοι: χθες ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, κατέθεσε αίτημα στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από το Σ.Α. του διεθνούς οργανισμού.

 
 
Αψηφώντας τις απειλές της Ουάσιγκτον για άσκηση βέτο, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αναγνώριση του κράτους τους από τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος Αμπάς επόκειτο να καταθέσει χθες το βράδυ το σχετικό αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Την ίδια ώρα, η Δυτική Οχθη περικυκλωνόταν από ισραηλινές δυνάμεις ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων υποστήριξης που οργανώνουν οι Παλαιστίνιοι, ενώ το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε., Ρωσία) συνέχιζε να αναζητεί κάποιας μορφής φόρμουλα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ απέρριψε από την πλευρά του την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς ένταξης χαρακτηρίζοντάς την ως "απατηλά καλή ιδέα".
"Είναι αδύνατο να παραλειφθούν τα στάδια με το να χορηγηθεί ένα κράτος στους Παλαιστίνιους όποια κι αν είναι η ονομασία του. Ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρά μόνο μιας συμφωνίας με το Ισραήλ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ.
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, συγκρίνοντάς τη με την αντίθεση του Νικολά Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, "φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ" δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους δημοσιογράφους. "Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ' αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σχολίασε σκωπτικά.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: