Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κράχτης για ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου.


«Δημόσιες» τράπεζες, ανταγωνιστικές στον ιδιωτικό τομέα, ζήτησε ο Φ. Κουβέλης

Η «ανάταξη της χώρας» με καπιταλιστική εξουσία και η παραμονή στην Ευρωζώνη, είναι ο «εθνικός στόχος» που παρουσίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είπε, «επιλογή μας είναι, χωρίς αμφισημίες, η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς που επικρατούν σε αυτήν.
Μέσα στην ΕΕ πρέπει να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, της επαναθεμελίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας μιας Ελλάδας που θα βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις ισχυρές χώρες».
Σιγοντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα, χαρακτήρισε «καταστροφικούς τους πολιτικούς δισταγμούς για τη διασφάλιση των όρων εφαρμογής της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου». Ο ίδιος δήλωσε στήριξη στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομόλογου. Μίλησε για την ανάγκη «δίκαιης κατανομής των βαρών της κρίσης», καταλογίζοντας στο λαό ευθύνες για το ξέσπασμά της και ζητώντας να πληρώσει αυτός την κρίση του κεφαλαίου.
Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και υποστήριξε τη συγκρότηση «ισχυρού τραπεζικού δημόσιου πυλώνα», στην κατεύθυνση«ανταγωνιστικής πίεσης στις ιδιωτικές τράπεζες στο μέτωπο των επιτοκίων και της ρευστότητας», καθώς και της «διοχέτευσης μέρους της αποταμίευσης στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προτεραιοτήτων».
Τράπεζες, δηλαδή, κατ' ευφημισμόν «δημόσιες», που θα ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές, άρα θα λειτουργούν με τους ίδιους εργασιακούς και άλλους όρους, σε βάρος του λαού και υπέρ του κεφαλαίου, για την ανάπτυξη του οποίου κόπτεται ο Κουβέλης και το κόμμα του. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι «ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει ανάγκη συγχωνεύσεων ώστε να αποκτήσει το κρίσιμο μέγεθος που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την παρουσία του».
Τέλος, ο Φ. Κουβέλης απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ύστερα από ανασχηματισμό και δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ στις βουλευτικές εκλογές θα κατέβει αυτόνομα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: