Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Επιμένουν οι ιδιοκτήτες ταξί-Συνεχίζουν μέχρι το Σάββατο την απεργία



Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ θα επανακαθορίσουν τη στάση τους σε κλαδικό συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
Θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση από το υπουργείο ως το Σάββατο, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης των προεδρείων ιδιοκτητών ταξί.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν διαφορετικές προτάσεις, τόσο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κυρίως από την πλευρά του ΣΑΤΑ, όσο και για την αναστολή τους, από προέδρους συνδικάτων της επαρχίας.

Ο κ. Λυμπερόπουλος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το τελευταίο 48ωρο με πολιτικά πρόσωπα, όπως με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, με εκπροσώπους των κομμάτων, με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και άλλους, καθώς και για τις πρόσφατες, άκαρπες, συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο επέκρινε για τη στάση που τηρεί.
Της συνεδρίασης προηγήθηκε συνάντηση της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, ο οποίος τους πρότεινε να αναστείλουν τους κινητοποιήσεις έως το τέλος Αυγούστου και το ζήτημα να επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο.
«Μην περάσει από το μυαλό του Ραγκούση ότι θα τον αφήσουμε ήσυχο δευτερόλεπτο. Η απεργία συνεχίζεται», διεμήνυσε λίγο αργότερα από τα γραφεία του ΣΑΤΑ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θ. Λυμπερόπουλος.
Την ίδια στιγμή στην περιφέρεια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρωγμές στο απεργιακό μέτωπο.
Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν χθες το βράδυ οι ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν και οι συνάδελφοί τους στην Κω.
Αντίθετα, ανυποχώρητοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αυτοκινητιστές στην Κρήτη. Τα γραφεία της διεύθυνσης Μεταφορών Χανίων απέκλεισαν το πρωί ιδιοκτήτες ταξί στα Χανιά. Ωστόσο, μετά το σχηματισμό δικογραφίας για κατάληψη δημοσίας υπηρεσίας σε βάρος δέκα μελών του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, αποχώρησαν.
Στο Ηράκλειο οι απεργοί κατέλαβαν τα ταμεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, αφήνοντας τους τουρίστες να περνούν στο εσωτερικό του χωρίς να πλήρωνουν αντίτιμο.
Στην Πάτρα, μετά από γενική συνέλευση που έκαναν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, οι ιδιοκτήτες ταξί μετέβησαν στα διόδια του Ρίου και σήκωσαν τις μπάρες αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα. Λίγο πριν από τις 15.00 αποχώρησαν από το σημείο.
100 δικογραφίες σε βάρος 7.658 ιδιοκτητών ταξί
Εν τω μεταξύ, στο σχηματισμό 100 δικογραφιών για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, στις οποίες εμπλέκονται 7.568 άτομα, έχει προχωρήσει η Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα από τις 18-07-2011 έως 02-08-2011.
Από αυτές, οι 36 -στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα- έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Επίσης, έχουν διαβιβαστεί έγγραφα ενημέρωσης για 6.080 περιπτώσεις, ώστε να εξεταστεί η επιβολή των προβλεπόμενων παρεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Τα ποινικά αδικήματα που αφορούν το προανακριτικό υλικό είναι η παρακώλυση συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.
Επίσης, στα Ιωάννινα, ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, σε ιδιοκτήτη ταξί, που συνελήφθη χθες μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου και Μ. Παντούλα. Οι άλλοι τέσσερις ταξιτζήδες, αθωώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν το σε βάρος τους κατηγορητήριο. Για τον καταδικασθέντα ταξιτζή, βρέθηκαν στο ένα από τα δύο πολιτικά γραφεία, τα δακτυλικά του αποτυπώματα.
Πολλοί συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν για υποστήριξη στα Δικαστήρια, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο.
Επικρίσεις Κ. Γείτονα κατά Γ. Ραγκούση
Πάντως ο κ. Ραγκούσης εξακολουθεί να δέχεται εσωκομματικά πυρά. Επικρίσεις σε βάρος του διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς έγιναν λάθη χειρισμών. Δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχουν κανόνες φυσικά για το άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά υπάρχει και κανόνας στην πολιτική. Και ο πρώτος κανόνας είναι ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια. Διότι όταν υπάρχει ασυνέχεια τη διασφαλίζει ο πρωθυπουργός. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι δεν γίνεται διάλογος με κλειστά χαρτιά. Και ο τρίτος κανόνας είναι το timing».
Ο κ. Γείτοντας ζήτησε άμεση κατάθεση των προτάσεων της κυβέρνησης: «Θα πρέπει το ταχύτερο η κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις και να γίνει ένας διάλογος για να τελειώνουμε με την υπόθεση. Αρκετά τράβηξε. Πλήττει όλη την εικόνα της χώρας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί λέγοντας ότι «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ή στη διεκδίκηση δεν τους δίνει δικαίωμα στην ανομία και στην βία. Να σταματήσουν αμέσως».
Στήριξη από Ανδ. Λοβέρδο
Ωστόσο, στήριξη στο Γ. Ραγκούση παρέσχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος καυτηριάζοντας τη στάση ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών: «Δεν μου αρέσουν τα κόλπα και οι κομπίνες εναντίον των συναδέλφων. Ο ένας πρέπει να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί την κυβέρνηση», παρατήρησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, και τάχθηκε υπέρ της απόφασης του κ. Ραγκούση να περάσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί με νομοσχέδιο από τη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα.
«Στην κυβέρνηση ο κάθε υπουργός τοποθετείται βάσει του βαθμού συμπάθειας που έχει προς τον "άτακτο"», σχολίασε με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου οεκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
«Πρέπει να καταλάβουν, όμως, ότι με τη στήριξη λανθασμένων επιλογών σπαταλούν το όποιο δικό τους πιστωτικό πολιτικό υπόλοιπο», πρόσθεσε.
ΝΔ: Σκόπιμη η πρόκληση χάους με στόχο τον αποπροσανατολισμό
Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης έβαλε εκ νέου κατά του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, υποστηρίζοντας ότι το χάος, όπως σημείωσε, αποτελεί «κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης»: «Οταν ακόμη και το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα τον κ. Ραγκούση για τα ταξί και ο πρωθυπουργός παραμένει απλώς θεατής, μόνο μια λογική εξήγηση μπορεί να υπάρχει. Ότι το χάος που έχει προκαλέσει η ακατανόητη συμπεριφορά του Υπουργού Μεταφορών, υπηρετεί κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Φαίνεται πως η κυβέρνηση, με την αναγόρευση του θέματος των ταξί σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα και σχεδόν αποκλειστικό θέμα της ειδησεογραφίας, έχει επιλέξει τη μέθοδο της απόσπασης της προσοχής των πολιτών από τα μεγάλα και καυτά προβλήματα του Τόπου. Κάθε μέρα που περνά, η προκλητική αδράνεια του πρωθυπουργού να λύσει το πρόβλημα, ενισχύει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας».
Δημοκρατική Συμμαχία: Τα όρια της ανοχής έχουν ξεπεραστεί
«Από τη μια η ανικανότητα της κυβέρνησης να ορίσει συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση και από την άλλη η αδιαλλαξία των ιδιοκτητών ταξί, που παρά τις εκκλήσεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, επιβεβαιώνουν τον πλήρη παραλογισμό που επικρατεί στη χώρα», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο «το μόνο που πετυχαίνουν είναι να πλήττουν καίρια τον τουρισμό, που είναι και ο μοναδικός τομέας απασχόλησης και ανάπτυξης σήμερα, και να εξαγριώνουν την κοινωνία που καθημερινά ταλαιπωρείται».
«Τα όρια της ανοχής έχουν ξεπεραστεί. Το γαϊτανάκι ανευθυνότητας και αδιαλλαξίας πρέπει να σταματήσει εδώ», υπογράμμισε.
Στήριξη Γ. Ραγκούση και από τη Δράση
Στον αντίποδα, τη στάση του υπουργού έναντι των αυτοκινητιστών εξήρε η Δράση, επικρίνοντας ταυτόχρονα αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
«Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε, πράγμα σχεδόν πρωτοφανές για κυβερνητικό στέλεχος τις τελευταίες δεκαετίες, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος μιας κατεστημένης συντεχνίας - των ιδιοκτητών ταξί που παραβιάζουν συστηματικά το νόμο, απειλώντας ωμά ότι θα φθάσουν μέχρι του σημείου να καταστρέψουν τον ελληνικό τουρισμό, εάν δεν διατηρήσουν τα συντεχνιακά τους κεκτημένα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Δράση, επικροτώντας τη στάση αυτή του υπουργού, που όπως υπογραμμίζει, έρχεται σε αντίθεση με παρωχημένες αντιλήψεις και κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία εκφράζονται και διαμέσου πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Κλείνοντας, η Δράση δηλώνει ότι χαιρετίζει την «ανυποχώρητη εφαρμογή της νομιμότητας» από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Ας υπάρχει, επιτέλους, και ένας υπουργός, που κάνει σωστά τη δουλειά του».
ΠΗΓΗ-WWW.NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: