Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σκληρότερα μέτρα για την αποφυγή επανάληψης των επεισοδίων εξετάζει ο Κάμερον .



Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει το στρατό σε περίπτωση που επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ώστε η αστυνομία να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να αντιμετωπίσει τους ταραξίες, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο κοινοβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα με θέμα τα βίαια επεισόδια διακόπτοντας τη θερινή διακοπή των εργασιών του. 

"Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός ώστε περισσότεροι αστυνομικοί να είναι διαθέσιμοι στην πρώτη γραμμή", δήλωσε ο Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε άλλωστε ότι οι υπεύθυνοι για τις λεηλασίες και τα επεισόδια θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν. "Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει", είπε προσθέτοντας απευθυνόμενος στους δράστες: "Θα πληρώσετε για ό,τι έχετε κάνει". 

Ο Κάμερον διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα παραμείνει στους δρόμους του Λονδίνου η αυξημένη δύναμη των 16.000 αστυνομικών, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη δικαιοδοσία στην αστυνομία να ζητά από υπόπτους για εγκλήματα να αφαιρούν τις μάσκες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν. 
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι άνθρωποι που είδαν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται από τα επεισόδια θα λάβουν αποζημίωση ακόμη κι αν είναι ανασφάλιστοι. 

Ο Κάμερον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων λιρών (22,8 εκατομμύρια ευρώ) για τη βοήθεια των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι σύντομα τις δραστηριότητές τους, αλλά και "μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων". 
Αποδέσμευσε επίσης βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (11,3 εκατομμύρια ευρώ) για τις επιχειρήσεις "καθαρισμού και ασφάλειας" στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.


Μπλοκάρισμα των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης
Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να διακόπτει την αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και εργαλείων που αξιοποιούν το Διαδίκτυο για την ανταλλαγή μηνυμάτων στη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ταραξίες χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να συντονίσουν τη δράση τους στη διάρκεια των τετραήμερων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας. 

"Συζητάμε με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρώπους των εταιρειών. Δεν προτείνουμε ακόμη τίποτε", πρόσθεσε.


Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: