Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στις αιτίες και τους στόχους της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους αναφέρεται η ανακοίνωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΕΣΑΚ, στην «Αλφα».


Στις αιτίες και τους στόχους της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους αναφέρεται η ανακοίνωση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΕΣΑΚ, στην «Αλφα». Με την ίδια ανακοίνωση καλούν σε δημιουργία κοινών επιτροπών εργαζομένων των δύο τραπεζών και σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Η συγχώνευση, τονίζεται στην ανακοίνωση, πρώτ' απ' όλα εξυπηρετεί την ανάγκη του τραπεζικού κεφαλαίου να περιορίσει τις συνέπειες από την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Επιπλέον, «η δημιουργία ομίλων με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια τούς δίνει τη δυνατότητα να δανείζονται φθηνά από τις αγορές κεφαλαίου και να δανείζουν φθηνά τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους».
Αναφορικά με την προέλευση των κεφαλαίων, επισημαίνεται ότι από όπου και αν προέρχονται επενδύονται «αποκλειστικά για το κέρδος», όχι για να βελτιωθούν οι μισθοί, τα ασφαλιστικά δικαιώματα ή οι οι εργασιακές συνθήκες. Αντιθέτως, «το κέρδος για τους μετόχους έρχεται με φθηνούς εργαζόμενους».
Ακόμα, οι ταξικές δυνάμεις υπογραμμίζουν ότι ένας ισχυρός όμιλος δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, σημειώνοντας πως ταυτόχρονα με τα πανηγύρια για τη συγχώνευση «μιλάνε για υπεράριθμο προσωπικό, επικαλύψεις καταστημάτων, επίτευξη οικονομιών κλίμακος, εξορθολογισμό των δαπανών». Ολα αυτά σημαίνουν μείωση προσωπικού και απολύσεις.
Για τη στάση των σωματείων και της ΟΤΟΕ, η ΕΣΑΚ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν στήριξη από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι τραπεζίτες, σημειώνει, παίρνουν μια σειρά σκληρά αντεργατικά μέτρα «και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ζητά να μάθει τους όρους της συγχώνευσης για να βγάλει συμπέρασμα!».
Καταλήγοντας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίστασή τους, σε δημιουργία κοινών επιτροπών αγώνα. Να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ, να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανείς, να μη δεχθούν καμία μείωση μισθού.

ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: