Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

«Για ανθρωπιστικούς λόγους» δέχτηκε η Αλγερία την οικογένεια Καντάφι


Η Αλγερία ενέκρινε την είσοδο στο έδαφός της τριών παιδιών και της συζύγου του Μουαμάρ Καντάφι «για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους», όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αλγερινού υπουργείου Εξωτερικών Άμαρ Μπελάνι. «Πρόκειται για μια πράξη που ούτε χαιρετίζουμε ούτε καταλαβαίνουμε», δηλώνουν από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι ζητούν από την Αλγερία να τους «ξαναστείλει πίσω» ώστε να δικαστούν.
"Τα πρόσωπα αυτά έγιναν δεκτά στην Αλγερία για αυστηρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ενημερώσαμε σχετικά τον γ.γ. του ΟΗΕ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου", αναφέρει ο Μπελάνι σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Αλγερινού ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε πού βρίσκονται τα τρία παιδιά του Καντάφι που μπήκαν στην Αλγερία, η Αΐσα, ο Μοχάμεντ και ο Χάνιμπαλ, καθώς και η Σάφια, η δεύτερη σύζυγος του Λίβυου ηγέτη, ούτε απάντησε άμεσα στην ερώτηση σχετικά με το αίτημα που διατυπώθηκε από το λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επιστροφή τους στη Λιβύη.
Η Αΐσα, η οποία είναι έγκυος, "βρισκόταν στο τέλος της εγκυμοσύνης της και επρόκειτο να γεννήσει σύντομα", δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες της εφημερίδας "Εναχάρ" και εξηγώντας ότι "σε ανθρωπιστικό επίπεδο, θα ήταν δύσκολο να της αρνηθεί κανείς την είσοδο" στην Αλγερία. "Στην ουσία γέννησε στα σύνορα", δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ο διευθυντής της εφημερίδας "Εναχάρ" Ανίς Ραχμάνι, επικαλούμενος ασφαλείς πηγές, και η κατάσταση της υγείας της θεωρείται "κρίσιμη".

Αλγερινή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η  Αΐσα, η κόρη του Μουάμαρ Καντάφι, γέννησε "πολύ νωρίς" σήμερα ένα κοριτσάκι στην Αλγερία.

"Η Αΐσα γέννησε πολύ νωρίς σήμερα το πρωί. Έκανε ένα κοριτσάκι. Μητέρα και κόρη είναι πολύ καλά", δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση για το γεγονός αυτό.
Όταν το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την άφιξη της οικογένειας Καντάφι στην Αλγερία, ένα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Αλ-Αλάγκι, είχε δηλώσει: "Θα ζητήσουμε από την Αλγερία να τους ξαναστείλει" στη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των εξεγερμένων Μαχμούντ Σάμαμ δήλωσε χθες το βράδυ πως το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από το Αλγέρι για την άφιξή τους.
"Η Αλγερία είπε πως προσέφερε ένα πέρασμα (στην οικογένεια του Καντάφι) για να πάνε σε μια τρίτη χώρα, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, όμως είπαν ότι τους υποδέχθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους. Ζητούμε απ' όλες τις χώρες να καταλάβουν πως η διάσωση της οικογένειας του Καντάφι δεν είναι μια πράξη που χαιρετίζουμε ούτε που καταλαβαίνουμε", δήλωσε ο Σάμαμ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Θέλουμε να επιστρέψουν αυτά τα πρόσωπα", επανέλαβε. "Εγγυόμαστε μια δίκαιη δίκη, κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα διαφόρων τύπων, θα τους δώσουμε το τεκμήριο της αμφιβολίας", κατέληξε.

ΠΗΓΗ-WWW.NEWSBOMB.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: