Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-Εργολαβικό, εργασιακό δουλεμπόριο κυβέρνησης - εργοδοτών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 
Γενικεύεται με πολλές παραλλαγές η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας.
Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα μολυσματικότητας που εξαπλώνεται από χώρο σε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσαρμόζοντας από την μία πλευρά την αγορά εργασίας στα ιδιοτελή συμφέροντα των εργοδοτών, και από την άλλη αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους.
Η ευρηματικότητα των εργοδοτών – εργολαβών προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων αποκτά πλέον χαρακτηριστικά «οργανωμένου εγκλήματος» με τον απαραίτητο τεχνικό-νομικό εξοπλισμό που τους παρέχεται από πολλούς «ειδικούς»
Το ζήσαμε και αυτό.

Εταιρία καθαριότητας εμφανίζει συνέταιρους με ποσοστό 0,1% τους ίδιους τους εργαζόμενους στην εργολαβία καθαριότητας παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό και τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων όπως κατώτερες αμοιβές, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μη καταβολή επιδομάτων αδείας , δώρου κ.α.
Πρόκειται για ένα νέο «εφεύρημα» εργασιακού προτύπου που έρχεται να προστεθεί σε μια αγορά εργασίας η οποία δεν ανέχεται πια ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις αλλά και κανένα δικαίωμα για τους εργαζόμενους.
Η εφαρμογή και πολύ περισσότερο η γενίκευση αυτού του εργασιακού μοντέλου σημαίνει και την οριστική ανατροπή του προτύπου της κοινωνικής τυπικής εργασιακής σχέσης.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια νέα κατάσταση όπου το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να δικαιολογήσει το ρόλο του και τον λόγο ύπαρξής του αποτρέποντας τώρα την εφαρμογή και την επέκταση τέτοιων δουλεμπορικών μεθοδεύσεων και διαλύοντας παράλληλα την ΟΜΕΡΤΑ εργολάβων – κυβερνητικών πολιτικών, δημόσιων οργανισμών και πολλών επιτήδειων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: