Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μεσοπρόθεσμες... απώλειες.



Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου επιφύλαξε για τους εργαζομένους στο Δημόσιο δυσάρεστες εκπλήξεις. Πριν καν ακόμη γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή, ο Βενιζέλος ανακοίνωνε περικοπές οι οποίες με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έγιναν πιο συγκεκριμένες και θα αρχίσουν να ισχύουν από τη μισθοδοσία του Ιουλίου ή του Αυγούστου.
Δίπλα λοιπόν στις περσινές περικοπές στα επιδόματα αδείας και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, δίπλα στις περσινές περικοπές του μισθού της τάξης των 2.000-5.000 ευρώ και βαλε σε ετήσια βάση, από φέτος:


1) Επιβάλλουν χαράτσι στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ για κάθε έτος και για τα έτη από 2011-2014.
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, 1% επί ολοκλήρου του ποσού (120-200 ευρώ).
* Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, 2% επί ολοκλήρου του ποσού (400-1.000 ευρώ).
Ορίζοντας επίσης ότι ακόμα και σε περίπτωση θανάτου του υποχρέου οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την καταβολή της εισφοράς!

2) Μειώνουν το αφορολόγητο όριο, αυξάνοντας έτσι τις μηνιαίες κρατήσεις από τους μισθούς κατά 35-40 ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον.
3) Επιβάλλουν άλλο χαράτσι, εφ' όρου ζωής, υπέρ ΟΑΕΔ σε ποσοστό 2% και υπέρ του ΤΠΔΥ (ταμείο προνοίας) 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του ταμείου.
Και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2011, με αποτέλεσμα η κράτηση να γίνεται 7% και να επέρχεται συνολική μείωση 50-70 ευρώ μηνιαία.
4) Κατάργησαν το επταμισάωρο και θέσπισαν χωρίς πληρωμή επιπλέον εργασία μισής ώρας ημερησίως. Στους εργαζόμενους με κυκλικό ωράριο (ωράριο σε 3 βάρδιες) οι οποίοι πληρώνονταν μισή ώρα υπερωρία για να κλείσει το 8ωρο κάθε βάρδιας η ρύθμιση μεταφράζεται σε απώλεια της πληρωμής μισής ώρας υπερωρίας σε κάθε βάρδια. Στον μήνα η απώλεια φτάνει τουλάχιστον τα 100 ευρώ και άνω (ανάλογα τα χρόνια υπηρεσίας και το αντίστοιχο ωρομίσθιο).
5) Αναστέλλουν τη μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή -απώλεια εισοδήματος 30 ευρώ τουλάχιστον μηναίως.
6) Περιορίζουν τις προσλήψεις σε μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις για το 2011 και σε μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις από το 2012 και μετά.
7) Ψήφισαν διάταξη που προβλέπει ότι ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει να δουλεύει μισές ώρες ή μέρες με αντίστοιχη μείωση μισθού.
8) Κατήργησαν στην πράξη την ακτινολογική άδεια στους εργαζομένους στα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά και ενώ προσπάθησαν με τροπολογία(!) να ψηφίσουν στα μουλωχτά περικοπές 50% σε όλα τα επιδόματα, τελικά έκαναν πίσω, προσωρινώς, με στόχο να τις περάσουν στο νέο μισθολόγιο τον Αύγουστο αποκαλύπτοντας ωστόσο τις προθέσεις τους.

Απώλειες νέου (α)μισθολογίου
1) Μείωση του κινήτρου απόδοσης καταπώς αφήνουν να διαδίδεται κατά 50% -απώλεια άλλα 50 ευρώ μηνιαίως.
2) Συζητείται η περικοπή του νοσοκομειακού επιδόματος κατά 50% -απώλεια άλλα 140 ευρώ περίπου μηνιαίως.
3) Σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας (ατομικής, αλλά και της μονάδας στην οποία εργάζεται ο υπάλληλος) και σύνδεση μισθού-βαθμού, δηλαδή κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης και χρόνια θεσμοθετημένη καθήλωση του μισθού στα νέα προφανώς επίπεδα ή και ακόμα πιο κάτω, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλάει για εξομοίωση των μέσων μισθών με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο βέβαια φροντίζει να μειώνει ακόμα περισσότερο τραβώντας το γαϊτανάκι της εξαθλίωσης και κάνοντας κάποιους να μιλάνε ακόμα και για... κινεζοποίηση των αμοιβών.
Ας σημειωθεί τέλος ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλόμισθους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αν πάμε σε λίγο πιο υψηλούς μισθούς οι απώλειες πολλαπλασιάζονται δραματικά, κάνοντας την ΑΔΕΔΥ να μιλάει για 30%-35% μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων στη διετία 2010-2011.
Αρκεί και μόνο η παράθεση όλων των παραπάνω για να καταλάβει ο καθένας ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βρίσκονται πραγματικά αντιμέτωποι με μια δραματική επιδείνωση της ζωής τους, με μια ληστρική επιδρομή στο εισόδημά τους που γίνεται χωρίς καν να αναζητούνται προσχήματα, έτσι που κάθε μέρα που περνά, και η κυβέρνηση αποθρασύνεται περισσότερο, η επίθεσή της να παίρνει τα χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας!



ΠΗΓΗ-http://kkeml.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: