Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ: "Πράσινο φως" για δίκη Ράμσφελντ


    "Πράσινο φως" για να εκδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο έδωσε αμερικανικό εφετείο με απόφασή του για την αγωγή που έχουν καταθέσει δύο Αμερικανοί εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καταγγέλλοντας πως βασανίστηκαν στο Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό.

    Συγκεκριμένα οι Ντόναλντ Βανς και Νέιθαν Έρτελ κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αξιώνοντας αποζημίωση από τον Ράμσφελντ και άλλους, που δεν κατονομάζονται, για τον ρόλο τους στην έγκριση και τη χρήση σκληρών τεχνικών ανάκρισης εις βάρος τους στο Ιράκ κατά παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
    Το εφετείο της έβδομης περιφέρειας, που εδρεύει στο Σικάγο, επικύρωσε την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Ιλινόι να εγκρίνει την εκδίκαση της αγωγής παρά τις προσπάθειες στελεχών τόσο της πρώην κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους όσο και της σημερινής του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα η υπόθεση να απορριφθεί.
    Οι δύο άνδρες εργάζονταν για μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, τη Shield Group Security, στο Ιράκ το 2006 και λένε ότι ανησυχούσαν πως εμπλεκόταν σε δωροδοκίες και διαφθορά, ότι δηλαδή πλήρωνε έναν σεΐχη για να αποσπά κρατικές συμβάσεις. Ειδοποίησαν τις αρχές των ΗΠΑ και άρχισαν να συνεργάζονται με το FBI.
    Στις αρχές του 2006 συνελήφθησαν από Αμερικανούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Κρόπερ, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οι Βανς και Έρτελ υποστηρίζουν πως εκεί υποβλήθηκαν σε σκληρές ανακρίσεις, σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση.
    Μήνες αργότερα λένε ότι μεταφέρθηκαν -χωρίς να υπάρξει καμιά επίσημη διαδικασία- στο αεροδρόμιο, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Άσκησαν αγωγή, ζητώντας αποζημίωση αδιευκρίνιστου ύψους, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνώριζαν πως είναι αθώοι.
    Δικηγόρος του Ράμσφελντ χαρακτήρισε την απόφαση του εφετείου πλήγμα για τον αμερικανικό στρατό.

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: