Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτη, για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί


Απέναντι στην συστημική κρίση της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης  αντιπροτείνουμε μια καθολική δομική παρέμβαση, που θα ανατρέπει την πρωτοκαθεδρία των αγορών.
Η υιοθέτηση του ευρωομολόγου μπορεί πλέον να αποτελέσει ένα αποφασιστικό  βήμα μονάχα εάν  εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης των δημοσίων χρεών. Η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και η μεταφορά του υπόλοιπου στην ΕΚΤ. Ο  απευθείας δανεισμός των χωρών μελών της Ε.Ε. και η δυνατότητα έκδοση χρήματος  από την ΕΚΤ αποτελούν τα βασικά μέτρα μιας τέτοιας πολιτικής.
Κυρίως, όμως, απαιτείται μια νέα αναπτυξιακή πολιτική με προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος. Που θα θέτει ως προτεραιότητα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου αλλά  και θα προβλέπει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο του δημόσιου τομέα.
Οι Μέρκελ Σαρκοζί  αποτελούν τους εκφραστές του χρεωκοπημένου νεοφιλελευθερισμού που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Αγκυλωμένοι στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και με αρωγούς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και  ο κ. Παπανδρέου,  αγωνιούν για το πώς θα συντηρήσουν την τραπεζοκρατία. Οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς.
Ένας νέος  συνασπισμός κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαίος περισσότερο παρά ποτέ και για αυτήν την προοπτική αγωνίζεται η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: