Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επέκταση της εξουσίας της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας εξετάζει η Βρετανία



Το ενδεχόμενο να επεκτείνει τη δυνατότητα της αστυνομίας να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, σε απάντηση στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις.
Τα παραπάνω ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερέσα Μέι, η οποία σε ομιλία της επιχείρησε επίσης να κατευνάσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτικών αποκλείοντας κατηγορηματικά την πιθανότητα να αναλάβει αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ ένας μη Βρετανός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ έχει «έναν μοναδικό ρόλο σε σχέση με την εθνική ασφάλεια» και γι' αυτό το λόγο τη θέση καταλαμβάνει πάντα βρετανός πολίτης.

Την αντιπαράθεση πυροδότησαν τα σχέδια της κυβέρνησης να συμβουλευθεί τον Μπιλ Μπράτον, τον πρώην αμερικανό «υπεραστυνομικό» ο οποίος είναι γνωστός για την τακτική της μηδενικής ανοχής που χρησιμοποίησε για την καταπολέμηση των εγκλημάτων από συμμορίες στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.
Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε άλλωστε ότι επιθυμεί να δώσει στην αστυνομία τα εργαλεία που χρειάζεται για να καταπολεμήσει μελλοντικές ταραχές με βάση νέους κανόνες που θα θεσπιστούν.
«Με βάση τους υπάρχοντες νόμους (η αστυνομία) δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε μία περιοχή, αλλά μόνο σε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους», παρατήρησε.
Η αστυνομία έχει περιορισμένη εξουσία στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, μόνο σε άτομα μικρότερα των 16 ετών. «Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που θα πρέπει να εξετάσουμε», σημείωσε.
Πηγές: Naftemporiki.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: