Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Προσπάθεια αμφισβήτησης των ερευνών για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, από την δεξιά (ΔΗΣΥ) στην Κύπρο.



Συντηρεί το πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» αμφισβήτησης των συντεταγμένων οργάνων του κράτους, τα οποία διερευνούν τη φονική έκρηξη στο Μαρί, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ν. Αναστασιάδη να δηλώνει δημόσια και να προβλέπει ότι «η έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής ενδεχόμενα να προκαλέσει αναταραχή»! Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας από τη τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, άφησε σαφείς αιχμές για την αξιοπιστία των δυο σοβαρών ερευνών που διεξάγονται από την Αστυνομία και τη Διερευνητική Επιτροπή. Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διοριστούν ποινικοί ανακριτές και αμφισβήτησε εκ των προτέρων το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί ο κ. Πολυβίου να είναι αντικειμενικός επειδή διορίστηκε από τον Πρόεδρο και επειδή το πόρισμά του θα απευθύνεται προς το Υπουργικό Συμβούλιο». Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε για την επικινδυνότητα των εκρηκτικών στο Μαρί, αλλά όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει, προβαίνοντας σε διάφορες εικασίες! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, απαντώντας χθες από την τηλεοπτική μεσημεριανή εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε ότι πρόκειται για αυθαίρετα συμπεράσματα του κ. Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι οι ποινικές ανακρίσεις διεξάγονται υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος θεσμός. Σημειώνει επίσης ότι ήταν εισήγηση του κ. Π. Κληρίδη να αναλάβει η Αστυνομία την ποινική διερεύνηση και όχι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση με πολλές πτυχές που θα ήταν σχεδόν αδύνατο, αν όχι ακατόρθωτο, να την φέρουν σε πέρας δυο ή τρεις ποινικοί ανακριτές. Επίσης, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι ο διορισμός της Διερευνητικής Επιτροπής, έγινε σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε όλες τις παρόμοιες υποθέσεις. Διερωτήθηκε επίσης γιατί προτρέχουν κάποιοι να αμφισβητήσουν εκ των προτέρων το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής όταν οι ίδιοι δεν αμφισβητούν το κύρος, την επαγγελματικότητα και την αντικειμενικότητα του κ. Πόλυ Πολυβίου. 
Το πρωί της Δευτέρας η πρώτη 
ακροαματική διαδικασία
Στο μεταξύ, η Διερευνητική Επιτροπή έχει ήδη στα χέρια της δεκάδες έγγραφα και ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό, το οποίο ο κ. Πολυβίου το έχει αξιολογήσει με τους συνεργάτες του στη βάση του οποίου θα καλούνται και οι μάρτυρες. Στην πρώτη δημόσια ακρόαση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα κληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νίκος Αιμιλίου και θα ακολουθήσει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού. Το πρόγραμμα κατάθεσης των μαρτύρων αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα από τον ίδιο τον κ. Πολυβίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη για να απαντήσει σε ερωτήματα και να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα, τα οποία είδαν κατά τρόπο αποσπασματικό και επιλεκτικό και το φως της δημοσιότητας.
Εντός Σεπτεμβρίου το αστυνομικό πόρισμα 
στα χέρια του Εισαγγελέα
Αναφορικά με την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων, οι αστυνομικοί ανακριτές εκτιμούν ότι η  ποινική έρευνα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και μένουν μόνο κάποιες συμπληρωματικές καταθέσεις, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να μην συμμερίζεται αυτή την άποψη, δίνοντας οδηγίες για περαιτέρω έρευνες προς κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αναμένεται ωστόσο ότι ο σχετικός ανακριτικός φάκελος θα σταλεί εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρωμένος με συγκεκριμένες διαπιστώσεις και εισηγήσεις στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει ποια αδικήματα στοιχειοθετούνται και εναντίον ποιων προσώπων.
Πολιτικές αγωγές για αποζημιώσεις
Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αναμένεται να απαντήσει και γραπτώς στην επιστολή των δικηγόρων του αείμνηστου διοικητή της Ναυτικής Βάσης, Α. Ιωαννίδη, οι οποίοι ζήτησαν να διερευνηθεί ποινικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Πέτρος Κληρίδης ξεκαθαρίζει ότι ανεξάρτητα ποιος είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που όλοι πρέπει να σέβονται και να τηρούν, σε καμία περίπτωση δεν θέτει στη θέση του υπόπτου, ούτε καν μάρτυρα σε ποινική υπόθεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θεσμός και όχι ως πρόσωπο. 
Εξάλλου, ο δικηγόρος κ. Λουκής Λουκαΐδης, εκπροσωπώντας την οικογένεια του Μ. Ηρακλέους, καταχώρησε πολιτική αγωγή στο δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσω της αγωγής, η οικογένεια του Μ. Ηρακλέους, ζητά ως αποζημίωση από το κράτος, πέραν των άλλων αξιώσεών της, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ.
Εξάλλου, ο δικηγόρος της οικογένειας των Μιχάλη και Πόπης Χριστοφόρου, γονιών των δίδυμων αδελφών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, έστειλαν χθες ανοικτή επιστολή προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι «η ενέργεια της Κυβέρνησης να διορίσει Διερευνητική Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα διεξάγεται και ποινική έρευνα από την Αστυνομία και την Εισαγγελία, καθώς επίσης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας προσπαθεί να εκδώσει δικό της πόρισμα, είναι σοβαρότατα λανθασμένη και είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, στο άμεσο μέλλον», εκφράζοντας «πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους». Ζητούν επίσης από τη Διερευνητική Επιτροπή να αποδώσει και ποινικές ευθύνες και να υπάρξει δέσμευση από τον πρόεδρό της ότι θα δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.

 
Πηγή:www.haravgi.com.cy- Νεόφυτος Νεοφύτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: