Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ύφεση και το 2012 παραδέχεται ο Ευ. Βενιζέλος !




"Είπα εγώ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο; Θα κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της απόφασης της 21ης Ιουλίου;", ρώτησε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι "θέλουμε μια συζήτηση μεταξύ εταίρων, ώστε να εκτιμήσουμε από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα και επί τη βάση αυτών να αξιολογήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους". Πρόσθεσε δε ότι "αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση, δεν σημαίνει μείωση των στόχων. Αντιθέτως πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα", διότι "την ύφεση δεν την προκαλεί το Μεσοπρόθεσμο, την προκαλεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος".
Ωστόσο είναι προφανές ότι η αξιολόγηση των δημοσιονομικών στόχων, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιτευχθούν όσα προβλέπονται, σημαίνει αναθεώρηση του προγράμματος και των στόχων μετά από διαπραγμάτευση.
"Η κόλαση δεν είναι αναδιαπραγματεύσιμη, διότι είναι κόλαση. Το Μεσοπρόθεσμο, αν εφαρμοστεί πλήρως, θα μας οδηγήσει στην κοινωνική χρεωκοπία και ενδεχομένως θα αποδιαρθρώσει τα πάντα", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ανοικτός και για νέα μέτρα
Παράλληλα ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 30 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες που θα έχουν από τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό στήριξης. "Θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Υπάρχουν 30 δισ. για τον σκοπό αυτό", είπε. "Φεύγει το τραπεζικό σύστημα από τον έλεγχο της πολιτείας και μεγάλες επιχειρήσεις θα καταστραφούν", σημείωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης λέγοντας ότι "χάσατε το παιχνίδι από τις τράπεζες και τώρα έρχεται να τις ελέγξει η αμερικάνικη εταιρεία Black Rock". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός, που δίνει 30 δισ. στις τράπεζες, δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβάλει νέα φορεισπραχτικά μέτρα. "Πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα. Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα και δεν θα χρειαστούν εφόσον εφαρμοστούν. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να διαβεβαιώνει περί του μέλλοντος", είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε άνεση χρόνου και χειρισμών, καθώς "έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες που είναι πάντα οι καλύτεροι και δυναμικότεροι για κάθε οικονομία και προϋπολογισμό".

Ύφεση και το '12
Το πιο εντυπωσιακό στοιχεία της συζήτησης, ωστόσο, ήταν η έμμεση πλην σαφής παραδοχή του κ. Βενιζέλου ότι η ύφεση θα είναι παρούσα και το 2012, ακυρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους κυβερνητικούς ισολογισμούς και τις προβλέψεις του Μνημονίου: “Εάν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε το θετικό πρόσημο αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης...” κ.λπ.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας στον Ευ. Βενιζέλο: "Τα εκκαθαριστικά να τα στείλετε σε αυτούς που έχουν 600 δισ. στην Ελβετία. Όχι στους μικρομεσαίους, οι οποίοι κλείνουν τα μαγαζιά τους, ή στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όχι νέους έμμεσους φόρους στο 23%, φόρους που πληρώνει και ο κ. Λάτσης, ο κ. Βαρδινογιάννης, αλλά και ο μεροκαματιάρης". Όμως ο υπουργός επέμεινε στην επιβολή άδικων φόρων με το επιχείρημα ότι με αυτή τη λογική, να πληρώσουν πρώτα οι πλούσιοι, "η χώρα θα οδηγηθεί στην απόλυτη κατάρρευση"…

Εξηγήσεις για το λάθος με την Φινλανδία
Οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης στη συμφωνία με τη Φινλανδία βρέθηκαν στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα, που τόνισε ότι "οι χειρισμοί της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια όχι για πανηγύρια δεν ήταν, αλλά ήταν για τα πανηγύρια". Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πήγε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αφού τα είχε δώσει όλα (ψηφίζοντας Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό) και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόσεξε την παράγραφο 9 με την οποία παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές.
"Στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου, είτε από επιπολαιότητα είτε από αδυναμία κατανόησης της παραγράφου 9, εκχωρήσατε δικαιώματα που σε σημασία, δυνητικά, στο μέλλον, μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και τα δυσθεώρητα χρέη και ελλείμματα που έχει η χώρα", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως όταν η φτωχή Ελλάδα δίνει εγγυήσεις στην πλούσια Φινλανδία, είναι αναμενόμενο να ζητήσουν εγγυήσεις και οι πιο φτωχές από τη Φινλανδία χώρες που καλούνται να δανείσουν την Ελλάδα.
Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε ότι η διαπραγμάτευση για την παράγραφο 9 άρχισε στις 8 Ιουλίου και κατέληξε στις 21 Ιουλίου και ότι "όλοι μάς είπαν να κάνουμε διμερή διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία" και η κυβέρνηση δέχθηκε για να βγει απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής. "Αυτό ήταν το λάθος σας", του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας. "Θα προτιμούσατε να ανοίξουν οι αγορές με μια Ε.Ε. που δεν είναι σε θέση να πάρει απόφαση;" ρώτησε ο υπουργός. "Πιεζόταν η Φινλανδία", απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. "Πιέσθηκε πάρα πολύ. Και τώρα θα πιεστεί ξανά", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, επιμένοντας ότι "δεν δεχτήκαμε να κάνουμε διαπραγμάτευση για εμπράγματες εγγυήσεις και δεν δεχθήκαμε να κάνουμε διαπραγμάτευση, η οποία να δημιουργεί νομικούς κινδύνους στην Ελλάδα". "Και σήμερα δεν βλέπω να διαπιστώνετε ότι έχετε κάνει λάθος. Πάλι πανηγυρίζατε ότι πετύχατε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αποτρέψατε εμπράγματες εγγυήσεις που με περισσή αναίδεια ζητούσαν οι Φινλανδοί", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Γ. Καρατζαφέρης ρώτησε αν η κυβέρνηση "υπενθύμισε" στους Φινλανδούς, ότι εμείς τους δώσαμε 5 δισ. όταν πριν μερικά χρόνια βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση, ότι η Ελλάδα έχει πάρει 25 εκατομμύρια τηλέφωνα ΝΟΚΙΑ, ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το TETRA και για την επέκταση του δικτύου της COSMOTE στην Τουρκία και την Αλβανία τους δώσαμε άλλα 2,5 δισ.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: