Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής- Kάτω τα χέρια απο τη δημόσια και δωρεάν παιδεία




alt
 
Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Κάτω τα χέρια απ’ την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία
 
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, εκ των ένθερμων πρωτεργατών της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, ανέλαβε να υλοποιήσει με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: να γκρεμίσει τα δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια και να διαγράψει την πολύχρονη ιστορία κατακτήσεων του πανεπιστημιακού κινήματος, παραδίδοντας την Ανώτατη Παιδεία εξ ολοκλήρου στην αγορά και τις επιταγές των επιχειρήσεων.
Καταργεί την δημοκρατική λειτουργία εγκαθιστώντας διοίκηση ολιγαρχική και ανεξέλεγκτη, κατ’ ουσία από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες με σκοπό την εγκαθίδρυση των κριτηρίων της «ανταγωνιστικότητας» και της «αποδοτικότητας», των κριτηρίων δηλαδή της αγοράς και του κέρδους.
Καταργεί το ακαδημαϊκό άσυλο και το αντικαθιστά με γενικόλογες διατυπώσεις περί «ελευθερίας στην διδασκαλία, την έρευνα και την διακίνηση ιδεών».
Καταργεί τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα επεκτείνοντας τα δίδακτρα, καταργώντας τις δωρεάν παροχές στους φοιτητές, ιδρύοντας Ανώνυμη Εταιρία για την «αξιοποίηση» της περιουσίας του κάθε ιδρύματος αλλά και των προϊόντων της έρευνας μειώνοντας ταυτόχρονα την κρατική χρηματοδότηση.
Στην ουσία καταργεί τα πανεπιστήμια ως ιδρύματα εκπαίδευσης και έρευνας, μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις όπου οι φοιτητές θα σπουδάζουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα καθώς θα μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα σπουδών από ένα έτος έως τρία ή περισσότερα με τις αντίστοιχες πιστωτικές μονάδες και σε καθεστώς ασφυκτικής εντατικοποίησης, ελέγχου και ποινών.
Εντέλει, στο όνομα της υποτιθέμενης καταπολέμησης της κομματικοκρατίας εγκαθιδρύει την πλέον ξεκάθαρα πελατειακή δομή και στο όνομα της δήθεν «αριστείας» εκμηδενίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης και την αξία των ελληνικών πτυχίων.
Η προηγούμενη προσπάθεια να μεταβληθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημίων προσέκρουσε στο μεγαλειώδες κίνημα του Α16 που αποτέλεσε αιχμή της κοινωνικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική αναθεώρηση.
Σήμερα το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου αποτελεί το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα υποταγής και εξαθλίωσης της χώρας, προκαλώντας τους εκπαιδευτικούς αλλά και το φοιτητικό κίνημα, και συνολικά τη νεολαία σε μια σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης.
Οι δρόμοι του πανεπιστημιακού και νεολαιίστικου κινήματος και των υπόλοιπων κοινωνικών αντιστάσεων θα συναντηθούν με εκρηκτικές προοπτικές για την υπουργό και την κυβέρνηση των μνημονίων και της αγοράς.
 
Αθήνα 21 Ιουλίου 2011
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[Η γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου ειναι απο παλιό φύλλο της εφημερίδας τα ΝΕΑ  και αφορά σε ...παλιότερο ''νόμο- πλαίσιο'' για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ]
Τ.Σ.

ΠΗΓΗ-WWW.TOMETOPO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: