Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 20 ΙΟΥΛΗ 2011



          Εργαζόμενοι - εργαζόμενες. Άνεργοι. Μετανάστες. Νέοι και νέες των λαϊκών οικογενειών. Αυτοαπασχολούμενες και αυτοαπασχολούμενοι.

          Χαιρετίζουμε με περηφάνια και εκφράζουμε την ολόπλευρη υποστήριξη, την αλληλεγγύη μας στον απεργιακό αγώνα στους εργαζόμενους στα τρόφιμα και τα ποτά. Με μπροστάρη την ομοσπονδία τους νέκρωσαν σήμερα όλα τα μεγάλα εργοστάσια, κόντρα στην εγοδωτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς. Δεν υποτάσσονται στις αξιώσεις των μονοπωλίων για μείωση των μισθών και σίγουρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. ΜΑΧΟΝΤΑΙ! !ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ! ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ!!!
          Χαιρετίζουμε τον αγώνα των αυτοαπασχολουμένων στα taxi που αντιστρατεύονται στα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ για να ανοίξουν το δρόμο στην εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των taxi
.
          Διαψεύδονται όλοι αυτοί που νόμιζαν ή νομίζουν ότι επειδή ψηφίστηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα, η εργατική τάξη και ο λαός, θα στήσουν την πλάτη τους για να παίζουν μπιλιάρδο οι κάθε λογής τραπεζίτες και επιχειρηματίες, να ανταγωνίζονται, για το ποιος θα αυξήσει περισσότερο τα κέρδη του, και όλοι μαζί να σφαγιάζουν τα δικαιώματά μας, να στέλνουν τη νεολαία στην ανεργία.
          Καταγγελθούμε την εκστρατεία συκοφάντησης των αγώνων τους  από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα ΜΜΕ, που έχουν συστρατευτεί σε αυτές τις ατιμωτικές ενέργειες, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους εφοπλιστές και στους ξενοδόχους.         
          Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο λαός θα θυσιάσει ακόμα και το δικαίωμά του στην  δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη υγεία -πρόνοια, ότι θα επιτρέψει  να γίνονται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, για να εξασφαλίζει το κράτος στους καπιταλιστές περισσότερα κέρδη.
                   Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ!
          Δεν βάζουμε πλάτη, δε σκύβουμε το κεφάλι. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ. ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ.
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!
Σπρώχνουν τους εργαζόμενους κάθε μέρα πιο βαθειά στη πτώχευση και στην άγρια εκμετάλλευση, ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο για να σωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών των επιχειρηματικών ομίλων. Μας εκβιάζουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ με τη πείνα για  να αναπληρώσουμε το χρέος που δημιούργησαν για να γιγαντωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια, για να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν το λαό. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Το χρέος είναι δικό τους, η κρίση είναι δημιούργημά τους.
Εμείς ένα χρέος έχουμε. Να αγωνιστούμε να απαλαγούμε από  τη σαπίλα τους. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος παρά μόνο την υποχρέωση μας απέναντι στα παιδιά μας να απαλαγούμε από την ανεργία, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση. Να παλέψουμε για να μην κατρακυλήσουμε  στη σίγουρη εξαθλίωση. Να παλέψουμε για να ανατρέψουμε με τη δύναμη  της λαϊκής μας   συμμαχίας την εξουσία του κεφαλαίου. Για να γίνει ο λαός κυρίαρχος με τη δική του εξουσία. Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει. Γεννά μόνο βαρβαρότητα!!!
Χιλιάδες λαού πλημμυρίζουν , μετά από μία πολύμορφη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στους τόπους δουλείας, στα νοσοκομεία, στις συνοικίες και τα χωριά, σήμερα τις πλατείες ή συγκεντρώθηκαν σε νοσοκομεία, σε αρκετές πόλεις τις χώρας για να απαιτήσουν, δωρεάν υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διεκδικήσουν, Κανένα νοσοκομείο, κανένα πολυϊατρείο του ΙΚΑ, κανένα κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία να μην καταργηθεί! Να μπει τέλος στην πληρωμή για φάρμακα, για θεραπείες και εξετάσεις.
Κοιτάμε μπροστά με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.
Διεκδικούμε  μόνιμη και σταθερή δουλειά με ουσιαστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να χρηματοδοτείται αποκλειστικά και με επάρκεια από το κράτος και την εργοδοσία. Να καταργηθεί  κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία και στη πρόνοια.
Δεν υπερασπιζόμαστε το χθες, δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Απορρίπτουμε τη σημερινή άθλια κατάσταση στην υγεία. Ένα σύστημα που μας θέλει να είμαστε διαρκώς με το χέρι στην τσέπη, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξουμε την πόρτα στα νοσοκομεία για να μπούμε, μέχρι να βγούμε ή να μας βγάλουνε. Να μας λένε, το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία, έλα τ’ απόγευμα να πληρώσεις, αν πονάς και βιάζεσαι να δεις γιατρό!    
Δεν θέλουμε να σακατευόμαστε κάτω από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Να αποκτάμε επαγγελματικές ασθένειες, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στο σπίτι μας ή όχι! Γεροί ή ανάπηροι!
Δε θέλουμε νοσοκομεία, που να κλείνουν τη πόρτα στους ανασφάλιστους και στους μικροεπιχειρηματίες, ή να προσφέρουν υπηρεσίες φτωχοκομείου.
 Να σε διώχνουν όπως κι όπως απ’ το νοσοκομείο, γιατί δεν έχεις να πληρώσεις.
Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στην υγεία (να συγχωνεύσει νοσοκομεία, να καταργήσει κρεβάτια, να μειώσει τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, να φέρει νέο κανονισμό περίθαλψης κλπ.) δεν αλλάζει η άθλια σημερινή κατάσταση. Αντίθετα .Επιβάλει μια νέα βαρβαρότητα. Αφαιρεί τα περισσότερα από τα δικαιώματα και κατακτήσεις, που έχουν απομείνει. Προωθεί τη δραστική μείωση της κρατικής δαπάνης για να εξοικονομήσει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες (1 δις 350 εκατ. θα είναι οι περικοπές για το 2011, 350 εκατ. κάθε χρόνο μέχρι το 2015).
Γι’ αυτό πληρώνουμε το 100% για χιλιάδες φάρμακα, που δεν καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία και ετοιμάζονται  και νέες περικοπές.
Γι’ αυτό πληρώνουμε για θεραπείες και εξετάσεις, ακόμα και στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία εκτός από τα 5ευρα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Μας λέει η κυβέρνηση πως η υγεία «κοστίζει». Χρηματοδότησε όμως με δεκάδες δις ευρώ τους επιχειρηματίες, τα τελευταία 5 χρόνια και σήμερα με τη κρίση. Και τους δίνει ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για εκμετάλλευση.
Μας λέει πως τα κρεβάτια δεν είναι πάντα γεμάτα με ασθενείς. Δεν έχουν την πληρότητα που πρέπει. Καλά. Και τι είναι τα νοσοκομεία; Ξενοδοχεία σε τουριστικά θέρετρα για διακοπές;
Δεν πρέπει να έχουν κενά κρεβάτια σε κλινικές και ΜΕΘ και προσωπικό επαρκές και σε ετοιμότητα, για να αντιμετωπίσουν κάθε έκτακτο περιστατικό;
Σε τι θα ωφεληθεί ο λαός, η εργατική τάξη από το νέο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που θα λειτουργήσει από 1/9/011, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφού είναι μηχανισμός που θα επεκτείνει τις περικοπές και τα χαράτσια σε φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες; Και θα περιορίσει την παροχή υγείας σ’ ένα βασικό πακέτο, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ.
Σε τι θα ωφεληθούμε από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αφού ένα μεγάλο μέρος το πληρώνουμε από την τσέπη μας;
Σε τι θα ωφεληθούμε αν η κυβέρνηση κλείσει 10.000 κρεβάτια, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος της;
Και οι λίστες αναμονής θα μεγαλώσουν, για να γίνει κάποια εισαγωγή στα νοσοκομεία και κρεβάτια δε θα υπάρχουν για έκτακτα περιστατικά, για χειρουργεία και ΜΕΘ.
Και θα μετατραπούν ακόμα περισσότερο οι ασθενείς και οι ανάπηροι σε πελάτες των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάδελφοι - συνεδέλφισσες,
          Ενισχύουμε τους λαϊκούς αγώνες από το να μην κλείσει ούτε ένα κρεβάτι στο δημόσιο μέχρι να κοινωνικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις υγείας και να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
          Από το να μην πληρώνουμε τα 5 € στα Εξωτερικά Ιατρεία, μέχρι να καταργηθεί κάθε πληρωμή, κάθε εισφορά στον κλάδο υγείας.
          Τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία είναι γεννήματα της ίδιας πολιτικής που γεννά και τ’ άλλα βάσανα στις λαϊκές οικογένειες.

          Ο δρόμος της ανάπτυξης ,που έχει σκοπό το κέρδος, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο βάσανα, είναι σε βαθιά κρίση. 
          Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες! Δε μπορούν οι εργαζόμενοι να πατάνε σε δυο βάρκες. Ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!
          Δέστε.         Παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν παίρνονται για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών.                                                                                               Tο κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του στην Ελλάδα και παγκόσμια τρομοκρατούν το λαό με τη χρεοκοπία, για να  σκύψει το κεφάλι και να δεχθεί την παράδοση άνευ όρων. Τα μέτρα αυτά δε έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να ανασταλούν ακόμα και όταν και για όσο διάστημα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.
          Τα μέτρα τα παίρνουν γιατί τα έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα. Να γιατί και η κυρία Κλίντον επικροτεί τα μέτρα αυτά που κάνουν φθηνότερους τους εργάτες και τις εργάτριες, χαμογελώντας για τις νέες κερδοφόρες επενδύσεις που σχεδιάζουν να κάνουν στη χώρα μας τα αμερικάνικα μονοπώλια. Να γιατί τρίβουν τα χέρια τους από τη χαρά τους τα μονοπώλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          Η «Εθνική συστράτευση»  και η κοινωνική συνέναιση, που ζητάει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ισοδυναμεί με αυτοκτονία της εργατικής τάξης, με παραίτησή της από τα δικαιώματά της.                         Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες! Κοροϊδεύει!
          Έχει μέτωπο! Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει σ’ αυτό. Μόνο που αυτό το μέτωπο είναι στραμένο ενάντια στο λαό, που τον εξαθλιώνει κάθε μέρα και περισσότερο.
          Η διαμάχη της κυβέρνησης και της ΝΔ για την αντιμετώπιση του χρέους είναι διαμάχη ανάμεσα σε συναγωνιστές, που συναγωνίζονται ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης των μονοπωλίων.
          Η όποια συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους μόνο προσωρινό χαρακτήρα μπορεί να έχει.
          Δεν ωφελούν τους εργαζόμενους οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διαγραφεί μέρος από το χρέος και να παραμείνουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα αποδέσμευση από την ΕΕ.   
         
          Κατεδάφιση δικαιωμάτων γίνεται παντού και στις χώρες που δεν είναι ενταγμένες στην Ευρωζώνη, όπως στη Βρετανία και στη Σουηδία.
          Κατεδάφιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων γίνεται και στις χώρες που δεν είναι υπερχρεωμένες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Μήπως ωφελήθηκαν οι λαοί του Ισημερινού και της Αργεντινής, επειδή έγινε στάση πληρωμών και υποτιμήθηκε το νόμισμά τους;
          Αυτό γίνεται, αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι, γιατί η πραγματική αιτία βρίσκεται στην ίδια τη καπιταλιστική ανάπτυξη.
          Ακόμη και αν, αντιμετωπιστεί το χρέος και γίνουν υψηλότεροι οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε τίποτα και πάλι δεν θα ωφεληθεί ο λαός.
          Μήπως δεν έχουμε ανάλογη πείρα; Όταν υπήρχε η καπιταλιστική ανάπτυξη, τότε δεν ζήσαμε το «πάγωμα» των μισθών, δεν επιβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στους δημοσίους υπαλλήλους; δεν μπήκαν ασφαλιστικές κρατήσεις στους συνταξιούχους, τα 3 ευρώ στα Εξωτερικά Ιατρεία στα νοσοκομεία, δεν άνοιξε ο δρόμος για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας; Τότε δεν μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές;
           Αγωνιζόμαστε λοιπόν για τη διέξοδο που συμφέρει το λαό, για την       αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, την Ευρωπαϊκή Ένωση.
          Η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να γίνει των «λαών» γιατί κριτήριο της είναι η στήριξη των μονωπολίων, το χτύπημα κάθε λαϊκού δικαιώματος. Στηρίζει την άγρια εκμετάλλευση, είναι ένας αδίστακτος ιμπεριαλιστικός οργανισμός.
          Η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη, για τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους των λαϊκών στρωμάτων, είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η διαγραφή του χρέους και η λαϊκή εξουσία. Το δικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση, είναι να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια την εξουσία, να κάνει δική του ιδιοκτησία τον πλούτο που παράγει, όλα τα βασικά μέσα παραγωγής, για να οικοδομήσει την λαϊκή οικονομία, που θα αναπτύσσεται για να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες. Να γίνει αφέντης και νοικοκύρης του μόχθου του.
          Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και αναγκαία απάντηση στη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι η λύση που συμφέρει το λαό. Να αξιοποιήσουμε τον κεντρικό σχεδιασμό τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Μπορούμε!
          Η καπιταλιστική κρίση και όλα τα σενάρια της διαχείρισή της μόνο ένα πράγμα υπόσχονται. Νέα, χειρότερα μέτρα, δίπλα σ’ αυτά που έχουν ήδη παρθεί. Ένας ατελείωτος εφιάλτης. Αυτός είναι ο δρόμος του κεφαλαίου.
          Είναι εφιάλτης να μην έχεις να  ζήσεις τη οικογένεια σου να είσαι άνεργος και να υποχρεώνεσαι να πληρώσεις τα νέα φορολογικά χαράτσια, να μη μπορείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς, το νοίκι, τη δόση για το σπίτι, φάρμακα και γιατρούς. Θα σκληρύνει η επίθεση. Ακόμα και συντάξεις και μισθούς μπορεί να μη δώσουνε για να μας τρομοκρατήσουν και να τσακίσουν το κίνημα. Είναι κρίσιμες οι μέρες, που περνάμε. Κανένας εφησυχασμός! Χρειάζεται πλήρη ετοιμότητα, να απαντήσουμε οργανωμένα και αποφασιστικά σε κάθε νέο μέτρο, που θα επιδεινώσει τη ζωή μας.
          Κανένας μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε! Το κάθε σωματείο, και μαζικός λαϊκός φορέας να γίνει ζωντανό μετερίζι του αγώνα. Να υπερασπιστεί τον άνεργο που δεν έχει να πληρώσει τη ΔΕΗ, τα νέα φιρμάνια της εφορίας που θα καταφθάνουν, που δεν έχει να πληρώσει φάρμακα και γιατρούς. Τώρα συνάδελφοι! Όλοι μαζί. Ο ένας   για τον άλλον και όλοι για τον ένα.
          Σε κάθε σωματείο και παντού να αλλάζει καθημερινά ο συσχετισμός δύναμης με στόχο τις βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτική επίπεδο.
          Να αποδυναμωθούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που σπέρνουν το δηλητήριο της μοιρολατρίας και της υποταγής, που στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα».
          Να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών στηριγμάτων του, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ ή όποια άλλα διαμορφώνονται για να το υπηρετήσουν.
          Να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΠΑΜΕ. Η ταξική γραμμή συσπείρωσης και πάλης. Σε κάθε χώρο δουλειάς, που οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις είναι  κυβερνητικές και εργοδοτικές, να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ. Να δυναμώσει η  συμμαχία των εργατών, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών.  Είναι τα όπλα, που έχει ο λαός μας στα χέρια του για να τα βγάλει πέρα στην αναμέτρησή του με το κεφάλαιο. Είναι οι δυνάμεις, που μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις υπέρ του λαϊκών στρωμάτων και κατά των μονοπωλίων και των στηριγμάτων τους.
         
                   Με δυνατό ΠΑΜΕ και Λαϊκή Συμμαχία μπορούμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: