Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την Επέτειο του Φασιστικού Πραξικοπήματος.


Η 15η Ιουλίου 1974 έχει καταγραφεί ως μια από τις πιο μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου και ως η απαρχή της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας. Το πρωινό εκείνης της ημέρας εκδηλώθηκε το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄. Το πραξικόπημα δεν ήταν στιγμιαία πράξη παραφρόνων. Ήταν το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος που είχε σχεδιαστεί από χρόνια. Ενός εγκλήματος στην σύλληψη, την οργάνωση και την διάπραξη του οποίου πήραν μέρος NATOικά κέντρα αποφάσεων, η ελλαδική χούντα και η ΕΟΚΑ Β΄.
Η χούντα και η ντόπια γριβική ακροδεξιά προετοίμασαν το πραξικόπημα με τη δημιουργία ανωμαλίας, με τη βία, την τρομοκρατία, τις απόπειρες δολοφονίας του Μακαρίου, τα απανωτά σχέδια πραξικοπήματος, την έξαλλη αντιμακαριακή και αντικομμουνιστική προπαγάνδα, το εκκλησιαστικό πραξικόπημα και άλλες εκθεμελιωτικές ενέργειες. Όλα αυτά έχουν πλέον καταγραφεί με τον πιο επίσημο τρόπο στο Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητεί ή να τα συσκοτίζει.
Ως ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ της 15ης Ιουλίου,
Αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης, ανεξάρτητα ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης. Οι δημοκρατικοί αντιστασιακοί, πεσόντες και επιζήσαντες, διέσωσαν με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους την αξιοπρέπεια του λαού μας.
Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την όποια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, λήθης των γεγονότων και αποενοχοποίησης του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄. Τέτιες προσπάθειες συνεχίζουν να γίνονται παρά τα σαφή συμπεράσματα του Πορίσματος της Βουλής. Η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και η μεταλαμπάδευση της στην νέα γενιά είναι αναγκαία προκειμένου να μην βρίσκουν εύφορο έδαφος τα ιδεολογήματα του γριβισμού και της ακροδεξιάς, που και σήμερα πλασάρονται από ορισμένους αυτόκλητους τάχα σωτήρες του έθνους και της Κύπρου.
Τριανταεπτά χρόνια από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας συνεχίζουμε τον αγώνα για απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για επανένωση της Κύπρου. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος υπερασπίζεται με σθένος τις αρχές λύσης του Κυπριακού και χειρίζεται με υπευθυνότητα και αγωνιστικό ρεαλισμό τη διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών. Ταυτόχρονα δίδει μάχες για την σωστή διεθνοποίηση του Κυπριακού και την άσκηση διεθνών και ευρωπαϊκών πιέσεων πάνω στην Τουρκία. Στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης  διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Λύσης που θα τερματίζει την κατοχή, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Λύσης που θα προνοεί για ένα ενωμένο κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Λύσης που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας, Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων.
Λαός και πολιτικές δυνάμεις έχουμε καθήκον να συσπειρωθούμε γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον στηρίξουμε στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει. Αντ’ αυτού γινόμαστε μάρτυρες δυστυχώς από τη μια της παθιασμένης προσπάθειας ορισμένων να σκοτώσουν την όποια προοπτική ομοσπονδιακής λύσης, και από την άλλη της μικροπολιτικής προσέγγισης άλλων που στο όνομα της φιλοδοξίας για αναρρίχηση στην εξουσία υπονομεύουν και το εσωτερικό μέτωπο και τον αγώνα για λύση. Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενότητα μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της πατρίδας μας θα είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη δικαίωση των ηρώων της Δημοκρατικής Αντίστασης.
Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά το παρών του στην εκδήλωση στο Προεδρικό στις 19 Ιουλίου για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: