Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στα Τάρταρα ο δικομματισμός, χωρίς πάτο το ΠΑΣΟΚ.

Ζαγάρας Κ.-Αυγή

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο, ενώ η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά, αλλά με καθηλωμένα ποσοστά. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν σημαντική άνοδο, που αγγίζει το 9%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά, μετά από καιρό, το ΛΑΟΣ που κατατάσετται πέμπτο.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,5% (0,5 λιγότερο από την προηγούμενη έρευνα), η Ν.Δ. 32,5% (1,5% επιπλέον), το ΚΚΕ 11,5% (αύξηση 0,5%), ΛΑΟΣ 7,5% (πτώση 0,5%), ΣΥΡΙΖΑ 9% (αύξηση 2,5%), Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, ΔΗ.ΜΑΡ. 2%, ΔΗ.ΣΥ. 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Χρυσή Αυγή 1%, Άρμα 0,5%, Σπίθα 0,5%.
Στα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης είναι ότι δεν προκύπτει αυτοδυναμία κυβέρνησης, αλλά και η αμφίπλευρη αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται προς τη ριζοσπαστική αριστερά, η στροφή έχει να κάνει με τη λάθος τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αυξανόμενη κρατική καταστολή που φαίνεται να ενοχλεί ένα σημαντικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κατεύθυνση της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και το 80% είναι δυσαρεστημένο από το επίπεδο ζωής του. Το 79% πιστεύει ότι η εικόνα της χώρας είναι πιο αποδυναμωμένη, ενώ το 88% νιώθει κοινωνικά ανασφαλής.
Παράλληλα, 3 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα (υπολογίζονται στα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού), ενώ το 72% εκτιμάει ότι θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση και το 92% ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορεί να αποταμιεύσει χρήματα.
Ταυτόχρονα, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το ΠΑΣΟΚ (δεν βοήθησε ο ανασχηματισμός στην αλλαγή εικόνας) και τη Ν.Δ., ενώ 71% δεν θεωρεί καμία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. ικανή. Επίσης το 62% προβλέπει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ αυξανόμενο είναι το ποσοστό εκείνων που λένε ότι χρειάζονται εκλογές (34% πλέον, ενώ ήταν λιγότερο από 30%).
Στην παράσταση νίκης σε ενδεχόμενες εκλογές η Ν.Δ. έχει πάρει κεφάλι με 43% έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. είναι και πρώτο σε δημοφιλία κόμμα με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στη μορφή διακυβέρνησης κερδίζουν τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση (24%) και συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. (21%).

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: