Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά



Στα 85 του χρόνια το ΑΚΕΛ πέρασε πάρα πολλές δυσκολίες και πάντοτε έδιδε τις μάχες του με το κεφάλι ψηλά και κατάφερνε να βγει νικητής, αυτό θα συμβεί και σήμερα στον αγώνα που δίδει για την πατρίδα και το λαό μας.
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας χθες βράδυ σε μαζική επαρχιακή συγκέντρωση μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ Λεμεσού. 
Το ΑΚΕΛ, τόνισε, δεν δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιων συγκεκριμένων προσώπων, αλλά γεννήθηκε για να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες των εργαζομένων και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ηταν γέννημα και θρέμμα αυτών των αναγκών, πρόσθεσε και μεγάλωσε μέσα σε αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες παρανομίας, όπου τα στελέχη του διώκονταν, προπηλακίζονταν, δολοφονούνταν, αλλά πάντα αγωνίζονταν με το κεφάλι ψηλά. Ετσι και σήμερα, διεμήνυσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Α. Κυπριανού, αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους στοχεύουν να πλήξουν το ΑΚΕΛ, δεν θα τα καταφέρουν γιατί το ΑΚΕΛ ριζώθηκε βαθιά στη συνείδηση, στην καρδιά και στο μυαλό του κυπριακού λαού. 
Δεν θα παραληρήσω, συνέχισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ούτε θα ουρλιάξω, όπως πράττουν κάποιοι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί εμείς είμαστε ένα κόμμα διαλεκτικό, ένα κόμμα που εξετάζει τα όποια ζητήματα με τη λογική και τεκμηριώνει τις θέσεις του με επιχειρήματα. Και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, είπε, ανεξάρτητα εάν κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες παραλογισμού στην κυπριακή κοινωνία. Είναι χρέος προς τον τόπο και το λαό μας, επεσήμανε, αυτές τις δύσκολες ώρες να συμπεριφερόμαστε στη βάση της λογικής και όχι με βάση τις όποιες άλλες σκοπιμότητες. 
Ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να λιποτακτήσει
Ο Α. Κυπριανού απάντησε και σε όσους φωνασκούν και ζητούν την παραίτηση του Δημήτρη Χριστόφια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διεμήνυσε, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να λιποτακτήσει αυτή την κρίσιμη ώρα. Από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε, θεωρήθηκε ως μοναδική ευκαιρία η φονική έκρηξη στο Μαρί για να μπορέσουν να αναβαθμίσουν ένα διαχρονικό στόχο που είχαν από την πρώτη στιγμή που ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέχθηκε στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεώρησαν λοιπόν πως το γεγονός αυτό συνιστά χρυσή ευκαιρία για να ζητηθεί η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή την κρίσιμη ώρα για τον τόπο και το λαό μας, τόνισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να λιποτακτήσει, αλλά θα μείνει στη θέση του για να δώσει τη μάχη για την πατρίδα και το λαό μας. 
Αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο τόπος μας δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε περιπέτειες ή να εμπλακεί σε άσκοπες και αχρείαστες πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεργασία και συνέχισε: «Η έκρηξη στο Μαρί ήταν αποτέλεσμα εγκληματικών λαθών και παραλείψεων και είναι ξεκάθαρη η θέση και του ΑΚΕΛ και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το θέμα θα πρέπει να διερευνηθεί σε όλη του την έκταση, όχι επιλεκτικά και αποσπασματικά, όπως θέλουν κάποια πολιτικά πρόσωπα ή Μέσα Ενημέρωσης, αλλά να διερευνηθεί συνολικά και αντικειμενικά για να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. 
Εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα των Διερευνητικών Επιτροπών και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησαν τη συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, που είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, γιατί ακριβώς η πολιτική βούληση του Προέδρου και της Κυβέρνησής του είναι το θέμα να διαλευκανθεί πλήρως.
Διερωτόμαστε πραγματικά γιατί έχει ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος ενάντια στη διαδικασία που έχει καθοριστεί, προσπαθούν να αμφισβητήσουν τα πορίσματα της έρευνας προτού καν αρχίσει η διερευνητική διαδικασία. Και διερωτόμαστε γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία σε κάποιους; Μήπως γιατί ανησυχούν για το ποια θα είναι τα αποτελέσματα, μήπως επειδή ανησυχούν πως δεν θα είναι εναρμονισμένα με εκείνα τα οποία επεδίωξαν οι ίδιοι να καλλιεργήσουν στον κυπριακό λαό;
Οι απολογίες της πολιτείας για τις συνέπειες του τραγικού αυτού γεγονότος είναι δεδομένες. Θα πρέπει όλοι μας να απολογηθούμε γιατί δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες και δεδομένα, που να αποτρέπουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, είναι ευθύνη του συνόλου της πολιτείας και του τόπου. Εμείς έχουμε τη διάθεση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, επεσήμανε ο Α. Κυπριανού και εάν θέλουμε να βγούμε από τη δύσκολη φάση, που βρισκόμαστε θα πρέπει να εργαστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας, πρόσθεσε, σε όλα εκείνα που μας ενώνουν και όχι σε εκείνα που μας χωρίζουν.
Υπάρχουν ζητήματα πάρα πολλά στα οποία μπορεί να υπάρξει κοινή συνισταμένη και προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, απευθύνουμε έκκληση συνεργασίας και συνεννόησης, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
 
 
Λανθασμένη οδό επέλεξε το ΔΗΚΟ
Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση τού ΔΗΚΟ, ο Α. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του γιατί όταν υπάρχουν συνεργαζόμενα κόμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι διαφορετικές. Θα έπρεπε, πρόσθεσε, το ΔΗΚΟ να συζητήσει πρωτίστως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μαζί μας τα ζητήματα, που αναφύονται μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Ταυτόχρονα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μάριος Καρογιάν απευθυνόμενος προς την ΕΔΕΚ την κατηγορούσε ότι την κρίσιμη ώρα, την ώρα που η πατρίδα και ο λαός χρειαζόταν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση, επέλεξε να εγκαταλείψει την Κυβέρνηση, ενώ το ΔΗΚΟ την ώρα της ευθύνης δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, αλλά δίνει το "παρών" του και αγωνίζεται για να βελτιωθούν τα πράγματα. Τι μεσολάβησε λοιπόν, διερωτήθηκε, μετά τις βουλευτικές εκλογές; Μεσολάβησε, συνέχισε, ένα δυνατό αποτέλεσμα, που ανέβαζε τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα στο 50%. Το δεύτερο, που μεσολάβησε, είπε, ήταν η φονική έκρηξη στο Μαρί η οποία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στον τόπο μας, πέραν βέβαια του θανάτου 13 ανθρώπων. 
Η ευθύνη όλων μας, επεσήμανε, για να δώσουμε τα χέρια και να συνεργαστούμε είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ετσι αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα εμείς και με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουμε, τόνισε, γιατί δεν υποχωρούμε κάτω από πιέσεις που ασκούνται πάνω μας, αλλά στεκόμαστε στις επάλξεις όρθιοι με το κεφάλι ψηλά και δίδουμε τον αγώνα μας. «Μας λυπεί το γεγονός», συνέχισε, «ότι το ΔΗΚΟ αντί να επιδιώξει την οδό της συζήτησης και της συνεννόησης, επέλεξε τον τρόπο της δημοσιοποίησης των απόψεών του πρώτα και μετά της συζήτησης. Ωστόσο εμείς θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε με το ΔΗΚΟ στη βάση αρχών. Θα ακούσουμε με πολλή προσοχή τι έχει να μας πει το ΔΗΚΟ και θα τοποθετηθούμε στη βάση αρχών και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ό,τι αφορά την οικονομία και τους θεσμούς».

ΠΗΓΗ-ΧΑΡΑΥΓΗ-

Δεν υπάρχουν σχόλια: