Με μια συνέντευξη-απολογισμό για τη στάση του στην κρίση του ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο στο περιοδικό "Stern", ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα της ακόμη αυστηρότερης επιτήρησης της Ελλάδας. «Ένα κράτος με προβλήματα που ζητάει τη βοήθεια των εταίρων του θα πρέπει σε αντάλλαγμα να εκχωρήσει ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει, αν και το γερμανικό αίτημα για κυρώσεις που θα φτάνουν έως και στη στέρηση ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια έχει απορριφθεί σε προηγούμενες Συνόδους Κορυφής.
Ο Σόιμπλε εκτιμά ότι αυτή η ενισχυμένη εποπτεία είναι «σαφώς καλύτερη από το να εκδιωχθούν τα χρεωμένα κράτη από την Ευρωζώνη» και επιμένει ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει μόνο εάν «καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκπαραθυρωθεί ένα κράτος-μέλος από το ευρώ».Τοποθετούμενος εμμέσως στην κόντρα μεταξύ Βερολίνου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -πρωτίστως για τη γερμανική εμμονή να συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας- ο Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι «σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και θα επιθυμούσαμε το ίδιο και από την πλευρά της» και υποστηρίζει ότι χωρίς την επιμονή των πολιτικών θα ήταν ανέφικτο να αποφασιστούν τα σκληρά προγράμματα εξυγίανσης των οικονομιών των υπερχρεωμένων κρατών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι «θύμωσε αρκετές φορές» κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο «δεν μπορεί κανείς να απαιτεί από την πολιτική να λαμβάνει εντός δευτερολέπτων τόσο σημαντικές αποφάσεις». Σύμφωνα με το Σόιμπλε, η καλύτερη συνταγή για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και πιθανών επόμενων είναι «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Πριν ακόμη δημοσιευτεί η συνέντευξη Σόιμπλε στο σημερινό "Stern", το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε επιστολή του προς τους βουλευτές του κόμματός του με την οποία δεσμεύεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (τον προσωρινό EFSF και τον μελλοντικό μόνιμο ESM) για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους, αναφέροντας ότι «οι έμπειροι και ανεξάρτητοι ειδικοί του ΔΝΤ και της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012».
ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου