Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Αυτή είναι η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ.150 υπάλληλοι άνεργοι και απλήρωτοι-Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα Applebee’s


Της Άννας Κλείτσα, Θεσσαλονίκη



«Oι βραβεύσεις έρχονται ως επισφράγισμα των προσπαθειών, όλων των ανθρώπων των Applebee’s, για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και φαγητού στους επισκέπτες μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλα τα χαρακτηριστικά των καταστημάτων μας, όπως η ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, η ευγενική και χαρούμενη διάθεση των συνεργατών, το ευχάριστο περιβάλλον επιβραβεύονται και μας φέρνουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πελατών μας».

Αυτά ήταν τα λόγια της προέδρου της εταιρίας Milomel Hellas, Μαρία Τζάννες Γκορίτσα, στην οποία ανήκει η αλυσίδα εστιατορίων applebee’s, με αφορμή την βράβευση του καταστήματος της Γλυφάδας.

Η ανακοίνωση πως τα εστιατόρια κλείνουν, την Παρασκευή 15/7 έπεσε κυριολεκτικά σαν κεραυνός εν αιθρία, ειδικά για τους 150 εργαζόμενους που απασχολούνταν στα 6 καταστήματα της χώρας (2 στην Θεσσαλονίκη και 4 στην Αθήνα) ως ωρομίσθιοι.
Η εργοδοσία ήδη χρωστούσε τα δεδουλευμένα 2,5 μηνών (κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο ενώ αν υπολογίσει κανείς και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται το ποσό μπορεί να φτάσει για τους πιο παλιούς εργαζόμενους τα 8.000 ευρώ).

Κατά τ’ άλλα το προσωπικό των εστιατορίων είναι «οι συνεργάτες» της κυρίας προέδρου! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μένουν στο δρόμο, που δούλευαν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης και είχαν πάνω από δύο μήνες να πληρωθούν αναφέρονται σαν «συνεργάτες» της προέδρου! Αν πράγματι ήταν συνεργάτες, γιατί καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων δεν εισακούστηκε όταν όλη την προηγούμενη περίοδο προειδοποιούσαν πως η πελατεία μειωνόταν δραματικά και πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα (από τη διοργάνωση θεματικών βραδιών μέχρι τις «προσφορές» ώστε το φαγητό να μην είναι απλησίαστα ακριβό); Και αν ήταν «συνεργάτες» με ποια ακριβώς δικαιολογία έμεναν απλήρωτοι τόσο καιρό;

Αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της λεωφόρου Νίκης στην Θεσσαλονίκη δίνουν έναν σημαντικό αγώνα διεκδικώντας όσα τους ανήκουν.

Προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και σε κατάληψη του εστιατορίου στην λεωφόρο Νίκης ώστε να στείλουν το μήνυμα πως δεν θα υποχωρήσουν. Καθημερινά πραγματοποιούν συνελεύσεις στον χώρο για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματά τους ενώ λειτουργούν οι ίδιοι το μαγαζί για να ενισχυθεί οικονομικά ο αγώνας τους αλλά και οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Να στηρίξουμε έμπρακτα αυτό τον αγώνα ή όποιες κινητοποιήσεις καλέσουν στο μέλλον την ίδια στιγμή που μπορούμε να πιούμε τον καφέ ή την μπύρα μας σε πολύ οικονομικές τιμές στα «άλλα» applebee’s!


Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων:


Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας μετά από δύο μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία του εργοδότη σε όποιες κινήσεις ή προτάσεις κάναμε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά μας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

Το μήνα Δεκέμβριο έγινε η πρώτη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, όπως και τον Απρίλιο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εισπράξαμε εμπαιγμό, ψέματα και ειρωνεία από τη διοίκηση της εταιρίας. Στη συνέχεια προβήκαμε σε κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα και συμμετείχαμε στις Γενικές Απεργίες στις 15, 28 και 29 Ιούνη. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίστηκαν και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με την γενική διευθύντρια της εταιρίας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μονίμως ανασφαλείς για το μέλλον της επιχείρησης και κατ' επέκταση των θέσεων εργασίας μας (εργαζόμαστε στο κατάστημα στη λεωφόρο Νίκης 15 άτομα και συνολικά στην εταιρία 150).

Στις 15/7 πριν ξεκινήσει η πρωινή βάρδια μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά πως η εταιρεία έκλεισε!

Στην επιθεώρηση η εργοδοσία δήλωσε πως δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κτλ. Δηλαδή μετά από χρόνια ξεζούμισμα με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μας πετάνε απλήρωτους στο δρόμο, αφού μάζεψαν από τον ιδρώτα μας αρκετά εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στο δρόμο των συναδέλφων σε Banquet, Πονηρά Μεζεδάκια, Καφεναί κ.α, και των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες όλης της χώρας, θα αγωνιστούμε για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και τις ζωές μας.

Ενάντια στην εργοδοτική κοροϊδία, καταλάβαμε το χώρο εργασίας μας για να μην πάρει τίποτα ο εργοδότης μέχρι να πληρωθούμε. Αποφασίσαμε να αυτοδιαχειριστούμε οι εργαζόμενοι το μαγαζί ώστε να μπορέσουμε οικονομικά να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.

Από Δευτέρα 18/7 σερβίρουμε το πρωί καφέδες-ροφήματα και βράδυ μετά τις 8μμ θα λειτουργεί κουζίνα. Όλα σε οικονομικές τιμές, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε έμπρακτα την προσπάθειά μας.

Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στο δίκαιο αγώνα μας. Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Να καταβληθούν οι μισθοί μας άμεσα.

ΠΗΓΗ-WWWW.XEKINIMA.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια: