Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΔΙΚΗ ΑΛΓΚΙΡΝΤΑΣ ΠΑΛΕΤΣΚΙΣ :Αποκαλυπτικά στοιχεία στη δίκη. Και Αμερικανοί πράκτορες μπλεγμένοι στην αντισοβιετική προβοκάτσια


Και Αμερικανοί πράκτορες μπλεγμένοι στην αντισοβιετική προβοκάτσια
Algirdas_Paleckis

Προχτές 7 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους συνεδρίαση του δικαστηρίου στο οποίο οι αρχές της χώρας έχουν σύρει τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου της Λιθουανίας (ΣΛΜΛ), επειδή δημόσια αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή των αιματηρών γεγονότων του Γενάρη του 1991 στη λιθουανική πρωτεύουσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Ο Α. Παλέτσκις δικάζεται με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, αφού δημόσια αμφισβήτησε τα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας οι σημερινές αρχές.

Τα αστικά ΜΜΕ της Λιθουανίας, που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις καταθέσεις των μαρτύρων στην υπόθεση του Αλγκιρντάς Παλέτσκις. Προχτές στη δίκη τοποθετήθηκαν τέσσερις μάρτυρες, που κατάθεσαν ότι είδαν πως από τις σκεπές και τα παράθυρα των κοντινών σπιτιών ανοίχτηκε πυρ με τροχιοδεικτικές σφαίρες από ανθρώπους που φορούσαν πολιτικά ρούχα και όχι από στρατιωτικούς του σοβιετικού στρατού. Οι μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως οι Σοβιετικοί στρατιώτες, που βρίσκονταν απέναντι από τους διαδηλωτές, δεν άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Από τη μεριά του ένας εκ των πρωταγωνιστών εκείνων των γεγονότων, ηγετικό στέλεχος του αντισοβιετικού χώρου, Α. Μπουτκιάβιτσιους, διέψευσε προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες έκανε λόγο για «σχεδιασμό, ώστε να υπάρξουν θύματα», ωστόσο παραδέχτηκε πως στα γεγονότα έλαβαν μέρος 200 ένοπλοι αντισοβιετικοί, που είχαν οργανωθεί στο λεγόμενο «σώμα των συνοριακών», για τους οποίους, όπως παραδέχτηκε, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν αναμείχθηκαν στα γεγονότα. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως μαζί του, σ' εκείνα τα γεγονότα, βρίσκονταν τουλάχιστον ένας άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, με το όνομα Αντριους Εϊβά.
Οι δικαστές, αφού συνεδρίασαν για ένα τρίωρο, προτίμησαν να μην εκδώσουν ετυμηγορία κι ανέβαλαν τη διαδικασία μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη του 2011.
«Είμαι πολιτικός, επικεφαλής κόμματος κι έχω κάθε δικαίωμα να αγωνίζομαι για ένα άλλο κράτος, διαφορετικό από το σημερινό», δήλωσε ο Παλέτσκις, που κατά την έναρξη της δίκης αρνήθηκε να αποσύρει τις δημόσιες δηλώσεις του για τα γεγονότα του 1991, όπως του ζητήθηκε από το δικαστήριο, επισημαίνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης, που βασίζεται στην αντικομμουνιστική νομοθεσία.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: