Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πάνω από 20% η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται, υπό την απειλή της απόλυσης και της πίεσης που διαμορφώνει η εκτίναξη της ανεργίας, σε υπογραφή ατομικής σύμβασης και μείωσης των μισθών τους, με κατώφλι τα 751 ευρώ μεικτά, όπως διαμορφώθηκε ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση που θα ισχύσει από την 1.7.2011. Το υπουργείο Εργασίας, με πρόσχημα την διευκόλυνση για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, οδήγησε ουσιαστικά σε πλήρη διάλυση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απέτρεψε σιωπηρά την επέκταση των κλαδικών, αφήνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα, έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών.

Ένα χρόνο μετά την πρόβλεψη για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων στο αρχικό Μνημόνιο, οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%, σύμφωνα και με αναλυτική μελέτη που παρουσίασε προ διμήνου στους εκπροσώπους της τρόικας η πρώην υπουργός Λ. Κατσέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συμβούλιο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας έχει δεχθεί τη μείωση αποδοχών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων σε πέντε περιπτώσεις και το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμο να αναγνωρίσει τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφονται, υποχρεώνοντας τους εργοδότες να γνωστοποιούν τις αλλαγές στις Επιθεωρήσεις.
*Θράκων Κονιάματα Θράκης ΑΒΕΕ: Μείωση των μισθών κατά 100 ευρώ (καθαρές αποδοχές) για το 2011 και μέχρι τα όρια της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή των 751 ευρώ, όπως διαμορφώνεται από την 1η Ιουλίου.
*Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου: Μείωση των βασικών μηνιαίων μισθών των 27 υπαλλήλων γραφείου, τεχνικών και γεωπόνων, στο ποσό των 745 ευρώ, για ένα χρόνο.
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου: Μείωση, για έναν χρόνο, του συνολικού μισθού των 13 εργαζόμενων κατά 10% και μέχρι τα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Πηγή: www.avgi.gr του Πετρόπουλου Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: