Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σύνταγμα Σαββάτο βράδυ

Πολύς κοσμος και σήμερα στο Σύνταγμα. Και στη "πάνω μεριά" και στη "κάτω", μέσα στο χώρο της πλατείας δηλαδή. Με τα αρνητικά και τα θετικά. Με τις αντιπαραθέσεις αλλά και τις συμφωνίες. Με την αντικομματική στάση αλλά και το ενδιαφέρον να δουν πολλοί, οι περισσότεροι ίσως, "τι λένε και αυτοί". Και επειδή έχει πολυσυζητηθεί αυτό το τελευταίο, να επισημάνουμε το εξής. Πράγματι υπάρχει από αρκετό κόσμο μια στάση κατά των κομμάτων, στάση η οποία δεν είναι τυχαία και την οποία προβάλουν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ παρουσιάζοντάς την σαν απόφαση, δήθεν, του κόσμου που κατεβαίνει εκεί, καθόλου τυχαία βέβαια. Το σύστημα τρέμει την οργάνωση του λαού και αυτό θέλει να χτυπήσει προβάλοντας το "αντικομματικό", το "αυθόρμητο", το "αντιοργανωτικό" γενικώς.
Σε αυτό έχει "τσιμπήσει" και αρκετός κόσμος, ακόμη και αριστερός. Και πέρα από τη δουλειά που κάνει το σύστημα έχουν το μερίδιο ευθύνης τους και η Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα, ο εργατοπατερισμός για την ακρίβεια. Δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε το γιατί, άλλωστε όσοι μας παρακολουθούν ξέρουν τι εννοούμε. Την απαξίωση στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο πολλοί εντάσουν και την Αριστερά, ιδιαίτερα την επίσημη, την πληρώνουμε όλοι. Αυτό το ξέραμε από την αρχή ότι θα το αντιμετωπίσουμε αλλά δεν οδηγηθήκαμε ούτε στο να κρυφτούμε ούτε στο να κάνουμε σκόντο στην άποψή μας ότι χωρίς την πραγματική αυτοοργάνωση του λαού κανένα κίνημα δεν μπορεί να προχωρήσει, ακόμη και όταν ξεκινά σαν αυθόρμητο. Και τη μάχη της άποψής μας τη δίνουμε καθημερινά. Αν κάποιοι τώρα επιμένουν σε μια συγκέντρωση "της ελευθερίας και της δημοκρατίας", όπως λένε χρησιμοποιώντας το ως επιχείρημα, να ...απαγορέψουν σε κάποιους να εκφραστούν με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν, η πλειονότητα του κόσμου δεν τους ακολουθεί. Ακόμη και άνθρωποι που μέσα στο όλο κλίμα δυσανασχετούν μετά από κουβέντα, έντονη πολλές φορές, αλλάζουν άποψη.
Σήμερα Σάββατο ο κόσμος στη πλατεία ήταν πάρα πολύς. Έχουν στηθεί αντίσκηνα και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Οι απόψεις πολλές, ο εχθρός κοινός, απαίτηση όλων "Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από 'δω!". Ακούγονται κι άλλα συνθήματα, υβριστικά, χυδαία, απολίτικα και όπως αλλιώς θέλετε πείτε τα. Σημασία έχει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είναι άνθρωποι του λαού που βιώνουν στο πετσί τους την πολιτική του Μνημόνιου, της Τρόικα και των ντόπιων υποτακτικών. Υπάρχουν και αυτοί που, καλυμένα γιατί δεν τους παίρνει αλλιώς, προσπαθούν να χωθούν και να καθορίσουν πράγματα προς το εθνικιστικό και τον ρατσισμό, επιτρέψτε την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία δεν θα αντέξουν για πολύ! Ήδη όπου κάποιοι στράφηκαν κατά μεταναστών, από τους ελάχιστους που βρέθηκαν εκεί δυστυχώς, πήραν πληρωμένη απάντηση και εκδιώχθηκαν.
Από τα θετικά της σημερινής μέρας είναι η εμφάνιση και άλλων συλλογικοτήτων στη πλατεία. Είτε πλατιών, είτε συνδικαλιστικών σχημάτων της αριστεράς.
Παραθέτουμε το χθεσινό ψήφισμα (Παρασκευή) της συνέλευσης που, χωρίς να σημαίνει ότι το υιοθετούμε απόλυτα, δείχνει μια τάση. Έχουν πολλά να γίνουν ακόμη και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, φυσιολογικά και θεμιτά, θα φουντώνουν. Ο στόχος όμως είναι κοινός. Αυτό που συμβαίνει στο Σύνταγμα δεν είναι άσχετο με τις κινητοποιήσεις που έγιναν από τις αρχές του 2010 και ας είναι κάτι ξεχωριστό. Για άλλη μια φορά: κανείς δε μπορεί να ξέρει που θα οδηγήσει αυτή η ιστορία. Και από τις δύο πλευρές. Του λαού που αντιστέκεται και του συστήματος που δίνει τη δική του μάχη. Κανείς δεν ξέρει πόσο θα είναι ανεκτό να είναι κλειστό το Σύνταγμα, ήδη οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας από επαγγελματικές ενώσεις έχουν αρχίσει να ακούγονται. Άλλωστε τα ΜΑΤ δεν είναι εκεί για να περιφρουρήσουν τον κόσμο, όπως λένε κάποιοι "θορυβώδης", αλλά για να τον περιορίσουν και αν χρειαστεί να τον διώξουν. Βλέπε Βαρκελώνη.
Ακολουθεί το ψήφισμα της συνέλευσης της Παρασκευής:
 "Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.
Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: