Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας



Το κέντρο της Αθήνας έχει συνειδητά  εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές. Η υποβάθμιση και η γκετοποίηση των γειτονιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έξαρση της φτώχειας και της ανεργίας, την ανεξέλεγκτη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων με την ασυλία ή και τη διαπλοκή της αστυνομίας, την έλλειψη δομών κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης των αστέγων, των τοξικομανών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Τα παραπάνω καθιστούν αβίωτη τη ζωή στο ιστορικό κέντρο τόσο για τους έλληνες, όσο και για τους μετανάστες κατοίκους της περιοχής, ενώ ωφελούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τις μειώσεις στις τιμές των ιδιοκτησιών της περιοχής.

Σε αυτές τις συνθήκες γενικευμένης φτώχειας και κοινωνικής παρακμής, οι ρατσιστικές επιθέσεις και ο φασισμός αναπτύσσονται με την ανοχή της αστυνομίας και διαλύουν την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα όλων, ελλήνων και μεταναστών. Μέσω της καλλιέργειας ενός γενικευμένου αισθήματος φόβου και στοχοποίησης των μεταναστών, επιδιώκεται η δικαιολόγηση στη συνείδηση του κόσμου, της αύξησης της καταστολής και η σκόπιμη αντιπαράθεση μεταξύ του δικαιώματος στην ασφάλεια και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ μένει στο απυρόβλητο η ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η αναβάθμιση των περιοχών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να βασιστεί στους παρακάτω άξονες:
- ανατροπή της πολιτικής που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία και διαλύει το κοινωνικό κράτος.
- ενίσχυση των δομών στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των προγραμμάτων απεξάρτησης, στήριξη των ανέργων, της δημόσιας υγείας και παιδείας.
- μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κέντρου και των αυτοαπασχολούμενων.
- προγράμματα  στήριξης και ενίσχυσης της κατοικίας στο κέντρο.
- δημοκρατική ανασυγκρότηση της αστυνομίας και προσανατολισμός της στην ασφάλεια όλων, Ελλήνων και μεταναστών.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: