Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επέκταση των χωρικών υδάτων συζητούσε από το 2009 η Αγκυρα !


Την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε συγκεκριμένες περιοχές πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια συζητούσε από το 2009 η Τουρκία, όπως προκύπτει από απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διέρρευσε στο Wikileaks και δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».
Το τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα δημοσιεύεται αναφέρεται συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, Τίνα Κάινταναου, με τον Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, Χαιντάρ Μπερκ.

Το στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να μελετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι μίλια σε ορισμένες περιοχές. Η Αμερικανίδα υφυπουργός εκφράζει την ανησυχία της για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Ο Χαιντάρ Μπερκ αναφέρει από την πλευρά του ότι πρότεινε στην Αθήνα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και έναν «κώδικα συμπεριφοράς» που μεταξύ άλλων, θα πρόβλεπε άοπλες πτήσεις στο Αιγαίο.
Οι αποκαλύψεις του Wikileaks προκάλεσαν την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Να πάρει θέση και να απαντήσει σε όσα διέρρευσαν στο Wikileaks σχετικά με τα όρια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο κάλεσε την κυβέρνηση το ΚΚΕ.
«Ευτυχώς που ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί είναι και μαρτυριάρηδες. Μέσα από τα αρχεία του Wikileaks έχουν βγει σημαντικά πράγματα, όπως η μυστική διπλωματία του κυρίου Παπανδρέου με τους Τούρκους, σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας πως ο ΛΑΟΣ «παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον» αυτές τις αποκαλύψεις οι οποίες, όπως είπε, «είναι πολύ επιζήμιες ως πράξεις και ενέργειες για την Ελλάδα».

 ΠΗΓΗ-WWW.NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: