Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΡΩΣΙΑ: Αντίστροφα τα αποτελέσματα του αντικομμουνισμού !



Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της ρωσικής εταιρείας VTSIOM έδειξαν πως η αντικομμουνιστική καμπάνια, που έχει ξεκινήσει η ρωσική ηγεσία για την αναγκαιότητα της λεγόμενης «αποσταλινοποίησης της κοινωνίας», δε βρίσκουν θετική απήχηση στους πολίτες της Ρωσίας. Σχεδόν το μισό των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρόκειται για επιχείρηση απόσπασης της προσοχής της χώρας από τα πραγματικά της προβλήματα.
Εκτός αυτού, αν σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας το 2007 μόνο το 15% των Ρώσων θεωρούσε πως ο Στάλιν έκανε για τη χώρα «περισσότερα θετικά πράγματα», σήμερα αυτήν την άποψη υποστηρίζει το 26% των πολιτών. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των Ρώσων που αντιπαθούν τον Στάλιν μειώθηκε.
Ετσι, εάν το 2007 το 33% έλεγε πως ο Στάλιν έκανε «περισσότερα αρνητικά πράγματα» για τη χώρα, τον Απρίλη του 2011 αυτήν την άποψη εξέφρασε το 24%.
Επιπλέον σχετικά με την καμπάνια για την «αποσταλινοποίηση», με την οποία δρομολογούνται διοικητικά μέτρα σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, που εκφράζουν δημόσια θετική γνώμη για τη σοβιετική περίοδο, κι ανοίγει ο δρόμος για μέτρα σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, το 45% των Ρώσων θεωρεί ότι «θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, θα διαστρεβλώσει την ιστορική συνείδηση των Ρώσων, θα την κάνει μονόπλευρη».
Οι εμπειρογνώμονες συνδέουν την αύξηση της δημοφιλίας του Στάλιν με τη δυσαρέσκεια του λαού από την πολιτική της σημερινής εξουσίας. Η εικόνα του Στάλιν στο ρωσικό λαό, όπως σκιαγραφείται στις δημοκοπήσεις, είναι το σύμβολο της σκληρής εξουσίας, που όμως είναι πατριωτική κι αδιάφθορη.
Να σημειωθεί πως αυτά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι η πρώτη επιβεβαίωση της αυξημένης δημοτικότητας του Στάλιν, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ετσι το 2008 ο Ιωσήφ Στάλιν ψηφίσθηκε ως η τρίτη δημοφιλέστερη ιστορική φυσιογνωμία της Ρωσίας σε μια πανεθνική δημοσκόπηση «Ονομα της Ρωσίας», που πραγματοποιήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya.
Πηγή:www.rizospastis.gr-Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: