Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Οργάνωση - συμμαχία - αντεπίθεση μέχρι τη νίκη του λαού



Με μια πλατιά πολιτική πανελλαδική εξόρμηση στο λαό, το ΚΚΕ σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πολιτικής του παρέμβασης για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης, για ρήξη και ανατροπή με την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της, που θα φτάνει μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.
Η δυναμική εκκίνηση της πανελλαδικής εξόρμησης του ΚΚΕ δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, την Τετάρτη 13 Απρίλη, όπου δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού. Επόμενος κομβικός σταθμός ήταν η μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα την περασμένη Δευτέρα. Οι δυο αυτές δραστηριότητες αποτελούν καθοριστικές παρεμβάσεις του Κόμματος και του λαϊκού παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις, μπροστά στην αναμενόμενη όξυνση της ταξικής πάλης.

Το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στους εργατοϋπάλληλους και τα λαϊκά στρώματα, βαθαίνει τη συζήτηση για τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις που έχει για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα η προσπάθεια των κομμάτων της πλουτοκρατίας να τη διαχειριστούν υπέρ της. Ανοίγει την κουβέντα για τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, που συντρίβονται στη μέγκενη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στο κυνήγι του κέρδους των ιδιωτών, την ώρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ευημερία του λαού, κάτω από τη διεύθυνση και οργάνωση της παραγωγής από μια λαϊκή εξουσία.
Το ΚΚΕ δεν εγκαταλείπει το πεδίο της καθημερινής πάλης για να αποκρουστούν τα χειρότερα που φέρνουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του με μέτρα εντός και εκτός μνημονίου. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι το πρώτο κόμμα που μίλησε για πόλεμο με την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, όταν άλλα κόμματα καλούσαν σε συναίνεση, αναμονή ή ανοχή. Το ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη αυτός ο πόλεμος να αποκτήσει κάστρα και οχυρά για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στα εργοστάσια, τις εργατογειτονιές, τις σχολές, την πόλη και την ύπαιθρο, με στόχο να βρει ισχυρά εμπόδια η ταξική πολιτική, που οξύνει την επιθετικότητά της σε συνθήκες κρίσης.
Το ΚΚΕ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης του λαού και των εργαζόμενων. Οι αγώνες του χτες, όμως, δεν είναι αρκετοί. Για να μπει φρένο στα χειρότερα και να ανοίξει ο λαός δρόμους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, απαιτείται σήμερα να κατανοηθεί ο χαρακτήρας της κρίσης για να στοχοποιηθεί στη ρίζα του ο πραγματικός αντίπαλος, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η εξουσία της πλουτοκρατίας και τα κόμματα που τη διαχειρίζονται.
Ενας τέτοιος αγώνας θα έχει διάρκεια και αντοχή, θα είναι ικανός να αποκρούει ελιγμούς και εκβιαστικά διλήμματα, θα βάζει σοβαρά εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα, θα αποσπά κατακτήσεις και θα αποσταθεροποιεί βήμα το βήμα το αστικό πολιτικό σύστημα, καθιστώντας ανίκανο σε μια πορεία να κουμαντάρει τα πράγματα σε βάρος του λαού.
Καίρια και καθοριστική παρέμβαση
Οι ίδιες οι εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, η κρίση που βαθαίνει και η ζύμωση της αναμενόμενης καταστροφής κεφαλαίων που θα πάρει τη μία ή την άλλη μορφή («κούρεμα» χρέους, αναδιάρθρωση, επιμήκυνση αποπληρωμής κ.λπ.) μετατρέπουν σε όλο και πιο επιτακτικό το ζήτημα της λαϊκής οργάνωσης και αντεπίθεσης. Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει και προωθεί η κυβέρνηση για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, την αύξηση της άδικης, έμμεσης φορολόγησης σε βάρος της λαϊκής οικογένειας κ.ά. σπρώχνουν το λαό στη χρεοκοπία.
Η όλη συζήτηση γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που γίνεται μεταξύ εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, δεν αποσκοπεί στην απάλυνση των βαρών της λαϊκής οικογένειας. Μόνος τους στόχος είναι η διάσωση του κεφαλαίου, ο επιμερισμός του κόστους της αναγκαστικής απαξίωσης κεφαλαίου μεταξύ των διαφόρων μερίδων των μονοπωλίων.
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, που βγάζει «στο σφυρί» τη δημόσια περιουσία, δίνει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και ταυτόχρονα στόχο έχει να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος, ώστε να περισσεύουν περισσότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά για το κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, ο λαός πάλι θα είναι χαμένος. Θα είναι αυτός που θα κυλήσει βαθύτερα στη χρεοκοπία, όταν το κεφάλαιο θα δημιουργεί προϋποθέσεις επανάκαμψης σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Το ΚΚΕ αποκρούει την κυρίαρχη προπαγάνδα που επιχειρεί να παρουσιάσει ως «εθνική υπόθεση» τη διάσωση των κεφαλαιοκρατών, να αβαντάρει κυβερνήσεις συνεργασίας των αστικών κομμάτων για να κουκουλώσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των μονοπωλίων. Αποκαλύπτει στο λαό τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, ως καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, αναδεικνύοντας τα ιστορικά όρια του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και τις αντιθέσεις του. Παλεύει να απεγκλωβίσει τις λαϊκές συνειδήσεις από την πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν τα αστικά ΜΜΕ, λέγοντας ψέματα στο λαό ότι ευθύνεται και ο ίδιος για την κρίση και καλώντας τον να επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη.
Η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δεν μπορούν και δε θέλουν να δώσουν διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού. Εκείνο που ενδιαφέρει το κεφάλαιο είναι πώς με αφορμή την κρίση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στα εργατικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πώς θα πέσει κι άλλο η τιμή της εργατικής δύναμης, πώς θα δοθεί καίριο πλήγμα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, ώστε το κεφάλαιο από καλύτερους όρους να μπει στη φάση της ανάπτυξης, μετά το (πρόσκαιρο) ξεπέρασμα της κρίσης.
Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ
Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η εξουσία των αστών είναι το καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζώσει ο λαός, με τη μαζική πολιτική του πάλη. Τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο καπιταλιστικό σύστημα είναι ο αντίπαλος των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, της φτωχής αγροτιάς, των νέων και των γυναικών που ανήκουν στα εργατικά και λαϊκά στρώματα.
Αντίπαλοί τους είναι τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως και άλλα μικρότερα κόμματα με τον ίδιο προσανατολισμό, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία. Είναι οι εργοδοτικές - κυβερνητικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο λαό τα διάφορα οπορτουνιστικά μορφώματα, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί τάχα να υπάρξει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
Μόνο το ΚΚΕ προβάλλει πραγματική διέξοδο υπέρ του λαού, ακριβώς επειδή η στρατηγική του είναι στρατηγική της ρήξης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για το κέρδισμα της λαϊκής εξουσίας. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη και επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα όχι το κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας που θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία. Μια λαϊκή οικονομία που με κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, συνεταιριστικοποίηση των άλλων τομέων, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, θα αξιοποιεί ολόπλευρα και προς όφελος του λαού τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες.
Κινητήρια δύναμη αντεπίθεσης και ανατροπής είναι το εργατικό κίνημα, η ταξική πάλη και η συμμαχία του εργατικού κινήματος με το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας και των γυναικών, με γραμμή πάλης που η τελική της έκβαση στοχεύει στη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται ανασύνταξη δυνάμεων του εργατικού κινήματος, μαζικοποίηση - οργανωτικότητα - πολιτικοποίηση με βάση το σωματείο και τον κλάδο, ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα, απομόνωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Να φτάσουμε παντού!
Αυτή η ανασύνταξη δε θα έρθει αυθόρμητα, αλλά μέσα από τη συνειδητή δράση των κομμουνιστών. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην κοινωνία και στο πολιτικό επίπεδο αποτελεί προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ισχυρή συμμαχία με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για τον απεγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων και το κέρδισμά τους στην πάλη για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία. Προϋπόθεση είναι ακόμα οι ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ να φτάσουν στο λαό, να συζητηθούν πλατιά, να αποτελέσουν το ελατήριο που θα τραβήξει εργατικές και λαϊκές δυνάμεις σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, σπίτι το σπίτι, εργοστάσιο το εργοστάσιο. Χρειάζεται όλα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλοι οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος να ριχτούν με αποφασιστικότητα στη δράση, να αναλάβουν και να εκπονήσουν συγκεκριμένο σχέδιο με εξορμήσεις, συσκέψεις, συζητήσεις. Να ανοιχτούν σε νέους χώρους, σε όλα τα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης και στις εργατογειτονιές, να προβάλλουν ολοκληρωμένα το αγωνιστικό σάλπισμα του ΚΚΕ σε πολύ περισσότερους ανθρώπους του μόχθου.
Οι σημερινές συνθήκες, η καπιταλιστική κρίση και η ένταση της επίθεσης της πλουτοκρατίας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα επιβάλλουν την άμεση, αποφασιστική, πλατιά και αποτελεσματική προβολή της διεξόδου υπέρ του λαού που προτείνει το ΚΚΕ. Τώρα, που αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, είναι η ώρα να αναλάβει το εργατικό και λαϊκό κίνημα δράση, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Δε σηκώνει καμία αναμονή, καμία επανάπαυση και καθυστέρηση στην κλιμάκωση της πολιτικής παρέμβασης των κομμουνιστών για να κερδηθούν νέες δυνάμεις στη λαϊκή συμμαχία για την αντεπίθεση μέχρι την τελική νίκη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: