Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε:Σήμερα και αύριο το Συνέδριο για τον Κώστα Βάρναλη


Το αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις
Αρχίζει σήμερα στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό, το διήμερο συνέδριο, αφιερωμένο στον Κώστα Βάρναλη με τον τίτλο: «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ. Στόχος του συνεδρίου, που είναι μια συνέχεια του προηγούμενου συνεδρίου για τον Γιάννη Ρίτσο, είναι η ουσιαστική προσέγγιση και κατανόηση της πρωτοπόρας τέχνης της εποχής μας, αναζητώντας το φως στην τέχνη - «ξυπνητήρι» της λαϊκής συνείδησης, όπως γράφει και ο Βάρναλης.
Ο Κ. Βάρναλης, στρατευμένος στα κομμουνιστικά ιδανικά ποιητής, ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας, της εποχής των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.
Τα συνέδρια αυτά απευθύνονται στην εργατική τάξη και την αυριανή βάρδιά της, γιατί η επαναστατική τέχνη είναι απαραίτητη όσο ποτέ στις σύγχρονες απαιτήσεις της ιδεολογικοπολιτικής πάλης. Στα χέρια της εργατικής τάξης, η Τέχνη μπορεί να γίνει ένας πραγματικός οργανωτής του συναισθήματος των μαζών για την κοινωνική τους απελευθέρωση.
Ο χρόνος διεξαγωγής είναι σήμερα Σάββατο (10.00 π.μ.-8.30 μ.μ.) και αύριο Κυριακή (10.00 π.μ.-3.30 μ.μ.). Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σήμερα
10.00-10.30 Θεατρικό Αναλόγιο - Ανοιγμα εργασιών
10.30-11.00 Χαιρετισμοί
Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Θοδωρής Χιώνης,Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
11.00-11.30
Eναρκτήρια ομιλία: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Και στον ίδρο το δικό, γίνε συ τ' αφεντικό».
11.30-12.00 Διάλειμμα
Ενότητα 1η: «Οδηγητής μιας νέας εποχής»
Προεδρεύει η Γεωργία Λαδογιάννη
12.00-13.30 Μέρος Α'
Εισηγήσεις
Αντα Κατσίκη Γκίβαλου, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών: Ανθρώπινες στιγμές και ποιητική δημιουργία του Κ. Βάρναλη.
Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: Το ιστορικό πλαίσιο της πορείας του Κ. Βάρναλη.
Ηρακλής Κακαβάνης, δημοσιογράφος - διορθωτής του «Ριζοσπάστη»: Ο δημοτικιστής Βάρναλης.
Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας»: «Χρειάζεται και χαρακτήρας...».
13.30-14.30 Διάλειμμα (μπουφέ)
14.30-16.00 Μέρος Β΄
Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:Ο Βάρναλης, ο Αισχύλος και ο σχολικός λογοτεχνικός κανόνας.
Λατζεζάρ Ελένκοφ, ποιητής, εκπρόσωπος του ΚΚ Βουλγαρίας και της Ενωσης των Βουλγάρων Συγγραφέων: Κώστας Βάρναλης - ανήσυχη και απαραίτητη καμπάνα για τη σύγχρονη ανθρωπότητα.
Βασίλ Ιβάνοβ Πετκόβ, εκπρόσωπος του Κόμματος Βουλγάρων Κομμουνιστών και συντάκτης της εφημερίδας του κόμματος «Νόβο Ραμπότνιτσεσκο Ντέλο»: Ο Κώστας Βάρναλης και η Βουλγαρία.
Παρεμβάσεις
16.00-16.30 Διάλειμμα
Ενότητα 2η: «Πρωτοπόρα αισθητική θεωρία και πράξη»
Προεδρεύει η Ζωή Βαλάση
16.30-18.00 Μέρος Α'
Εισηγήσεις
Ερατοσθένης Καψωμένος, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «O Προσκυνητής».
Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και διευθυντής του θεωρητικού περιοδικού «Θέματα Λογοτεχνίας»: «ΤO ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ» και οι «ΣΚΛΑΒΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», ορόσημo και οδόσημο στην ποίηση του Βάρναλη.
Γιάννης Πλάγκεσης, καθηγητής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ: Κ. Βάρναλης, ιστορικός υλισμός, κριτική της θρησκείας, πολιτική και ιδεολογία (αναφορά στην Αληθινή Απολογία του Σωκράτη).
Σπύρος Τουλιάτος, εκπαιδευτικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων: Το ιστορικό και υλιστικό περιεχόμενο της «Αληθινής Απολογίας του Σωκράτη».
18.00-18.30 Διάλειμμα
18.30-20.30 Μέρος Β'
Μαρία Αντωνοπούλου, υποψήφια διδάκτορας Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ: Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην αισθητική σκέψη του Βάρναλη.
Αννεκε Ιωαννάτου, μεταφράστρια και διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης: Η διαλεκτική της αισθητικής του Βάρναλη.
Θωμάς Συμεού, εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου: Η επίδραση του Βάρναλη στους Κύπριους Ποιητές.
Γιάννης Σκαρπερός, ζωγράφος, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ:Κ. Βάρναλης, ξυπνητήρι της Ιστορίας στην τέχνη της εποχής μας.
Παρεμβάσεις
Ενότητα 3η: «Βαθιά λαϊκό και πολυδιάστατο φιλολογικό έργο»
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/04/2011
Προεδρεύει η Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου
10.00 - 11.30 Μέρος Α'
Εισηγήσεις
Γεωργία Λαδογιάννη, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:«Ο Σολωμός χωρίς μεταφυσική»: Η θαρραλέα χρήση του ιστορικού υλισμού από τον Κ. Βάρναλη.
Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός:Κ. Βάρναλης: Κριτικά - Νεοελληνικά.
Ζωή Βαλάση, συγγραφέας και διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης:Ο Βάρναλης και το παιδί.
Θανάσης Καραγιάννης, διδάκτορας Παιδαγωγικής, κριτικός/μελετητής θεάτρου για παιδιά:Ο Ατταλος ο Γ' του Κώστα Βάρναλη: Η μοναδική, αλλά σημαντική συμβολή του στη δραματουργία μας.
11.30-12.00 Διάλειμμα
12.00-14.00 Μέρος Β΄
Γιώργος Κεντρωτής, καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης του Ιόνιου Πανεπιστημίου: Ο μεταφραστής Βάρναλης.
Ολγα Ταμπόλινα, δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του ΚΕΚΡ: Η διεθνής σημασία του έργου του Κ. Βάρναλη.
Γιώτης Νικολαΐδης, φιλόλογος: Yπάρχει γλωσσικό ζήτημα σήμερα;
Παρεμβάσεις
14.00-14.15 Κλείσιμο εργασιών του συνεδρίου
14.15-14.30 Διάλειμμα
14.30-15.30 Συναυλία μελοποιημένου Βάρναλη
Στη λαϊκή συναυλία με μελοποιημένα έργα του Βάρναλη - ορισμένα σε πρώτη εκτέλεση - συμμετέχουν γνωστοί συνθέτες και ερμηνευτές (Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ειρήνη Σακκαλή, Σταμάτης Σαμοΐλης, Γιώργος Γεωργακάκης, Ευγενία Παναγιωτοπούλου, Νατάσα Μουσάδη).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα τραγούδια: «Το καμάρι ο Θοδωρής» (Μάκης Γεωργακάκης), «Χρυσή πατρίδα» και «Αρχή σοφίας» (το δεύτερο σε α' εκτέλεση - Σωτήρης Ρεμπάπης), «Υμνος στη νιότη», «Ενας όλοι», «Βάστα καρδιά» (Σπύρος Σαμοΐλης), «Το πέρασμά σου» («Χειμερινοί Κολυμβητές»), «Η Μπαλάντα του Αντρίκου» και «Οι Μοιραίοι» (Μίκης Θεοδωράκης), «Το τραγούδι του τρελού» και «Το τραγούδι του καλού λαού» (Νίκος Μαμαγκάκης), «Το τέρμα» (Γιάννης Ζουγανέλης), «Πόνοι της Παναγιάς» και «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» (Λουκάς Θάνος), «Ο Οδηγητής» (Χρήστος Λεοντής).
Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Ευγενία Βρέλλη (φλάουτο), Γιάννης Καραλιάς(κλαρινέτο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο), Μιχάλης Τουμανίδης (κιθάρα), Αλέξης Παπανικολάου και Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι), Κώστας Σταυρόπουλος (μπάσο),Νίκος Εξαρχος (πιάνο), Δημήτρης Γιαννούχος (κρουστά), Μιχάλης Τετώρος (τρομπέτα - βιολί), Νίκος Σαρρής και Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτες), Γιώργος Κουφαλάκος(βιολί). Ενορχηστρώσεις - μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κουφαλάκος και Κώστας Σταυρόπουλος. Μουσική διεύθυνση: Σπ. Σαμοΐλης, Δ. Κουφαλάκος.
Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του Συνεδρίου είναι ελεύθερη.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: