Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συζήτηση στη Βουλή για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη-Αλέκα Παπαρήγα


Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση 
Στα μέτρα των ιμπεριαλιστών το «διεθνές δίκαιο»
.
«Τι να πω, φρίκη! Την ώρα που γίνεται πόλεμος σε βάρος ενός λαού, συζητάμε για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα και την ευκαιρία που δίνει ο πόλεμος... Τουλάχιστον, όταν περνάς τον κανονικό σου χρόνο στη Βουλή, λες και μερικές αλήθειες.
Θα καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και συγκεκριμένα στις 6/2/2003, στο CNN, στη Νέα Υόρκη, όταν χειροκροτούσε τον Κόλιν Πάουελ, επειδή έφερε αδιάσειστα στοιχεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά και βιολογικά όπλα που είχε ο Σαντάμ και που πια ήταν η τελευταία ευκαιρία ή ο Σαντάμ να παραδεχτεί ότι τα είχε, δεν τα κατέστρεψε και παρασκεύαζε και καινούργια ή να γίνει πόλεμος. Την ίδια αξία έχει αυτό που είπε σήμερα ο κ. Παπανδρέου, που δικαιώνει απόλυτα τον πόλεμο κατά της Λιβύης. Την ίδια αξία.

Κύριε Παπανδρέου, μας είπατε ότι γίνεται ένας πόλεμος που ταυτόχρονα λέει είναι κάτω από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Τώρα, ποιο είναι αυτό το διεθνές δίκαιο, ποιο; Εχει γίνει λάστιχο. Αυτό το διεθνές δίκαιο, που το υποστηρίζετε, γιατί δεν το χρησιμοποιείτε για να λυθεί το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό, πάνω απ' όλα το Αιγαίο; Γιατί αυτό το διεθνές δίκαιο δε λύνει αυτόματα μια σειρά ζητήματα τα οποία εμπεδώνονται και είναι κατοχυρωμένα από αποφάσεις του ΟΗΕ, διακρατικές; Για ποιο διεθνές δίκαιο μας μιλάτε.
Γίνεται μεν ο πόλεμος στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα σέβονται την εδαφική ακεραιότητα κλπ. Κύριε Παπανδρέου, ήσασταν συνεργός, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απόλυτος συνεργός και με την ανοχή βεβαίως της ΝΔ, στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Μη μου πείτε ότι πόλεμοι γίνονται και σέβονται και την εδαφική ακεραιότητα, είτε προσαρτούν, είτε κατακερματίζουν...
Ξεχάσατε τη Γιουγκοσλαβία γιατί πέρασε χρόνος. Στο Σουδάν τι έγινε; Διασπάστηκε το Σουδάν; Οι ΗΠΑ, οι φίλοι σας, που είναι και στυλοβάτης του διεθνούς δικαίου, στο "χωροφύλακα" που λέγεται Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, που είναι σύμμαχοί σας, όχι μόνο στήριξαν λαϊκή εξέγερση, στήριξαν τον ένοπλο αγώνα στο Σουδάν, μόνο και μόνο για να πατήσουν πόδι. Τον ένοπλο αγώνα. Εκεί δεν τους πήρε ο πόνος, τον στήριξαν, και όχι μόνο βεβαίως οι Αμερικανοί, και τελικά δόθηκε η λύση, μπήκαν στο Νταρφούρ και το Σουδάν έγινε στα δύο. Διότι, τι τις φόβισε τις ΗΠΑ στο Σουδάν; Οι επενδύσεις της Κίνας...».
«Νόμιμες» για τον ιμπεριαλισμό οι επεμβάσεις
«Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη; Τώρα ανακαλύψατε τη δικτατορία του Καντάφι; Του δικού σας φίλου; Για πείτε μας, χρονικά, πότε οριοθετήθηκε ότι ο Καντάφι είναι αντιδημοκράτης. Για εμάς δεν υπήρξε ποτέ φίλος και ουδέποτε είχαμε σχέσεις, αλλά να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Λαϊκές εξεγέρσεις κατά κάποιο τρόπο έγιναν στην Αίγυπτο και στην Τυνησία και δεν έγιναν τώρα, από το 2007, 2008 υπάρχουν εκτεταμένες απεργίες και τοπικές εξεγέρσεις, εργατικές, στην Αίγυπτο. Ανάλογες εξελίξεις έχουμε στην Τυνησία. Στη Λιβύη δεν έγινε λαϊκή εξέγερση, δυστυχώς. Μακάρι να γινόταν. Λαϊκή εξέγερση δεν γίνεται στο Μπαχρέιν. Μην τα κάνετε όλα έτσι για να δικαιολογήσετε τις παρεμβάσεις και τις επεμβάσεις.
Κι εδώ μας είπε "το δόγμα" ο κ. Παπανδρέου. Οταν ένας λαός κάνει εξέγερση -ας χαρίσουμε τον όρο εξέγερση παντού-, τότε υπάρχουν δύο λύσεις: 'Η ο ιμπεριαλισμός -για να μην λέω πολλά-, με τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Γάλλους, το ΝΑΤΟ κλπ. θα μπαίνει ένοπλα μέσα σ' αυτή τη χώρα, είτε στηρίζει τη λαϊκή εξέγερση προκειμένου να αλλάξει μια διακυβέρνηση, μια εξουσία, που αφού επιτέλεσε το βρώμικο ιμπεριαλιστικό έργο, πρέπει να την αλλάξει για διάφορους λόγους, είτε γιατί σήκωσε κεφάλι, είτε γιατί έχει τις δικές της βλέψεις, είτε γιατί έπαψε να είναι υποτακτική, τα δικά τους παιδιά να τα αλλάξουν, είτε θα πάρει το μέρος της ηγεσίας, της διακυβέρνησης, του καθεστώτος εναντίον του λαού.
Πάντως είναι νόμιμο να επεμβαίνουν. Δεν μπορεί κανένας λαός να αποφασίζει μόνος του αν ένοπλα ή με μη ένοπλο τρόπο θα ανατρέψει μια κατάσταση προς μια ή προς άλλη κατεύθυνση. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Αυτό είναι το εθνικό συμφέρον σας, το δέχομαι. Γιατί ακριβώς μπήκατε σ' αυτόν τον πόλεμο, όπως και σε όλους, για να συμμετάσχετε στη διανομή της πίτας, έστω από τη θέση του φτωχού συγγενή.
Γιατί, λέτε, έχουμε πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το είπε και ο κ. Αβραμόπουλος. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Οτι η Ελλάδα είναι οικόπεδο για τη Σούδα, για την Ανδραβίδα, για τον Αραξο, για το Ακτιο, είναι ο εναέριος χώρος, είναι διέλευση στρατευμάτων. Αυτό πουλάτε αυτή τη στιγμή για να πάρετε κάποια ανταλλάγματα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για το βιομηχανικό κεφάλαιο και δεν ξέρω τι. Εμείς αυτή την Ελλάδα την πολεμάμε. Τι σχέση έχει αυτό με τον πατριωτισμό;».
«Δεν σας έπιασε πόνος για το λαό της Λιβύης»
«Δεν μπήκατε βεβαίως στην Τυνησία και την Αίγυπτο, δεν πήγατε εκεί πέρα. Τα λαϊκά στρώματα ξεσηκώθηκαν, αλλά τη σφραγίδα στις εξελίξεις τη βάζουν τμήματα της αστικής τάξης, που θέλουν να προχωρήσουν ορισμένοι εκσυγχρονισμοί στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό που δεν αρέσει και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και στην ελληνική κυβέρνηση είναι το εξής: Στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στη Λιβύη, είναι -παρά τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια- εκτεταμένος ο κρατικός τομέας. Κι από τη στιγμή που έχουμε την απελευθερωμένη αγορά, πρέπει να μπουν οι εταιρείες πετρελαίου και οι άλλες εταιρείες σε αυτές τις περιοχές.
Γι' αυτό θεωρήσατε από ένα σημείο και μετά μη φιλικό τον Μουμπάρακ, μη φιλικό τον Μπεν Αλι, τον Καντάφι... Και φοβηθήκατε το εξής: Σου λέει, δεν είναι μόνο ο ευρύτατος κρατικός τομέας -που δεν είναι μόνο στο πετρέλαιο, είναι στην τσιμεντοβιομηχανία, είναι σε όλες τις πηγές ενέργειας, στον ορυκτό πλούτο, η Αφρική δεν έχει μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο, όλων των ειδών- και θέλετε αυτό τον κρατικό καπιταλισμό, τον ιδιόμορφο, που υπάρχει, να τον καταργήσετε προς όφελος της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. Αυτοί, για διάφορους λόγους, δεν το έκαναν. Είτε γιατί είναι πολιτική παλαιών αρχών, ας πούμε, ζούνε πολλά χρόνια πίσω, στα πλαίσια του καπιταλισμού, είτε γιατί έχουν και τις δικές τους φιλοδοξίες.
Γιατί φοβηθήκατε τον Καντάφι; Γιατί όταν ο Καντάφι άνοιξε τις πόρτες -ο δικός σας Καντάφι, όχι ο δικός μας-, στην Κίνα, την Ινδία και εκβίασε ότι θα δώσω εγώ τις πηγές ενέργειας σ' αυτές τις χώρες, όταν έδειξε τη φιλοδοξία να γίνει ηγετική δύναμη σε αφρικανικό επίπεδο, γιατί υπάρχει εδώ θέμα, πώς η Γερμανία, η Γαλλία κυρίως είναι οι ηγετικές δυνάμεις στην Ευρώπη, θέλει κι ο Καντάφι να παίξει το παιχνίδι του στην Αφρική, τώρα λοιπόν θέλετε να του κόψετε το κεφάλι.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που γίνεται ο πόλεμος και δεν σας έπιασε πόνος για το λαό της Λιβύης, ούτε για το λαό της Τυνησίας, ούτε για το λαό της Αιγύπτου. Είστε απολύτως επικίνδυνοι, όπως και η ΝΔ. Επικίνδυνοι, όχι σαν μεμονωμένες κυβερνήσεις, αλλά σαν κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλων των άλλων.
Την Ελλάδα την προσφέρατε, μπάτε σκύλοι αλέστε είναι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κι αφήστε ότι δεν προσφέρετε... Χωρίς την Ελλάδα, δε θα μπορούσε να γίνει και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και ο πόλεμος στο Ιράκ, ούτε τώρα ο πόλεμος στη Λιβύη. Απ' αυτή την άποψη, να το ξεκαθαρίσουμε, είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός -ο λαός, όχι τα μονοπώλια-, θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Αλλά εμείς τουλάχιστον θα παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά».
Στη δευτερολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:
«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, ακούμε επιχειρήματα του τύπου, ο Τρωικός πόλεμος έγινε για την αρπαγή της ωραίας Ελένης ή όπως ακούνε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, η Επανάσταση του '21 κηρύχτηκε στις 25 Μάρτη στα Καλάβρυτα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Τέτοια πράγματα, όντως θέλουν ξεκαθάρισμα. Αρκετή σκουριά έχει πέσει, αλλά εν πάση περιπτώσει.
Επειδή μιλάτε για το Δίκαιο, κ. Παπανδρέου, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν αλλάξει πολύ σημαντικά την τελευταία εικοσαετία. Και εδώ βεβαίως είναι νομιμοποιημένα, αλλά οι λαοί πρέπει να τα καταδικάσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις να τα γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια, κυριολεκτικά. Το Δίκαιο της ΕΕ και του ΟΗΕ λέει το εξής πράγμα: Οτι όταν στο εσωτερικό μιας χώρας υπάρχει λαϊκή κινητοποίηση και απειλούνται οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών, τότε υπάρχει δυνατότητα να γίνει και εξωτερική επέμβαση. Είτε με μηχανισμούς της ΕΕ, του Ευρωστρατού ακόμα και του ΝΑΤΟ.
Εσείς αυτό το Δίκαιο το σέβεστε. Και το παίρνετε σαν ευαγγέλιο, όπως και η ΝΔ και λέει πως εμείς κινούμαστε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Επειδή ακριβώς το Διεθνές Δίκαιο έχει αλλάξει και νομιμοποιεί τις εξωτερικές επεμβάσεις, οι ασκήσεις που κάνετε στο Κιλκίς, του στρατού, προσομοίωση στις διαδηλώσεις, είναι νόμιμες. Εχει ψηφιστεί νόμος που λέει ότι ο ελληνικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιείται για τη διάλυση διαδηλώσεων και απεργιών, γιατί θίγονται οικονομικά συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων. Πραγματικά είναι νόμιμο. Ψηφίστηκε ο νόμος του 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά δε σταμάτησε. Εμείς, τι θέλετε τώρα; Να τα δεχτούμε αυτά;
Και από αυτήν την άποψη ό,τι γίνεται στη Λιβύη, μην ψάχνετε τώρα τι λέει ο ΟΗΕ, ο ένας νόμος ή ο άλλος. Ολα είναι νόμιμα, με βάση το αλλαγμένο και πολύ χειρότερο Διεθνές Δίκαιο. Αμα δώσουμε τη μάχη στη νομιμότητα των αποφάσεων, τότε τα περισσότερα εγκλήματα είναι απολύτως νόμιμα. Οπως είναι νόμιμο να χρησιμοποιείται η Σούδα στον πόλεμο της Λιβύης. Θυμάστε, το ΠΑΣΟΚ θα έδιωχνε τις βάσεις, μετά έγινε μια συμφωνία το 1983, η οποία λέει ήταν συμφωνία για να φύγουν οι βάσεις. Νόμιμο είναι εδώ που τα λέμε αυτό. Νόμιμο είναι να χρησιμοποιείτε αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και χωρίς να μας ρωτάτε.
Αλλά για εμάς δεν είναι νόμιμες ηθικά, λαϊκά, κοινωνικά όπως το βλέπουμε εμείς να υπάρχουν οι βάσεις αυτές στην Ελλάδα. Εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Σύνταγμα, αλλά προ πολλού το Σύνταγμα έχει περιορισμένη ισχύ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις Διεθνείς. Ούτε ο ΟΗΕ μπορεί αυτή τη στιγμή - το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά ακόμη και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - να προσφέρει νομιμότητα, με βάση τα συμφέροντα του λαού. Αυτός είναι ο συσχετισμός και πρέπει να αλλάξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: