Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ; Αφγανιστάν - Οι φωτογραφίες της ντροπής.Νέες ακρότητες στο φως της δημοσιότητας


Ο στρατιώτης χαμογελάει. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε προχθές (Δευτέρα 21 Μαρτίου) το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο στρατιώτης κοιτάει την κάμερα με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του. Με τα χέρια του σηκώνει το κεφάλι ενός Αφγανού, τον οποίο μέλη της μονάδας του έχουν μόλις δολοφονήσει. Φέρεται ότι το έκαναν για πλάκα. Το χαμόγελό του φέρνει στο νου τις φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει από τις ακρότητες στη φυλακή του Aμπου Γκράιμπ.
Όπως ανέφερε το περιοδικό έχει στην κατοχή του περισσότερες από 4.000 φωτογραφίες και βίντεο τα οποία έχουν τραβήξει αμερικανοί στρατιώτες που αυτοαποκαλούνται «η δολοφονική ομάδα».
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού αποφάσισαν να δημοσιεύσουν μόνο τρεις από αυτές. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται επίσης στη διάθεση του αμερικανικού στρατού ο οποίος διεξάγει έρευνα για τις ακρότητες της συγκεκριμένης ομάδας. Πέντε στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Τζέρεμι Μόρλοκ, που χαμογελάει στη φωτογραφία περιμένουν να δικαστούν στο στρατοδικείο.
Χθες ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί την ενοχή του.   
Υπάρχει κάτι βαθιά άρρωστο σε όλη αυτή την υπόθεση. Ότι στον πόλεμο διαπράττονται πολλές φορές απάνθρωπα εγκλήματα είναι γνωστό. Εκείνο που προκαλεί τον αποτροπιασμό είναι η τάση των στρατιωτών αυτών να αποθανατίζουν τα εγκλήματα αυτά, αλλά και η εμφανής έλλειψη οποιασδήποτε τύψης για τις πράξεις τους.
Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν ότι «αισθάνονται ντροπή για τις φωτογραφίες αυτές» και ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να τιμωρήσουν τους ενόχους. Όλα αυτά βέβαια μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών.
Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: