Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι "σύμμαχοι μας" Γάλλοι ,Αμερικάνοι και Βρετανοί σφυροκοπούν από αέρα και θάλασσα την Λιβύη.



Η διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από γαλλικά μαχητικά, μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Λίγο αργότερα οι ΗΠΑ έπληξαν λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ. Την ίδια ώρα το Λονδίνο ανακοίνωνε επιχειρήσεις βρετανικών δυνάμεων.

Ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών ήταν ένα στρατιωτικό όχημα, το οποίο καταστράφηκε. Η επίθεση, η οποία έγινε περίπου στις 18.45, ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε ότι περίπου 20 αεροσκάφη δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Τουλάχιστον δύο ώρες μετά την πρώτη επίθεση ανακοινώθηκε από τη Γαλλία ότι οι αεροπορικές της δυνάμεις έχουν ήδη καταστρέψει έναν ικανό αριθμό τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων των κυβερνητικών δυνάμεων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζατζίρα μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα. Νωρίς το πρωί, η Βεγγάζη σφυροκοπήθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής.

Λίγες ώρες μετά τη γαλλική επίθεση, οι ΗΠΑ έπληξαν λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο του Πενταγώνου. «Τα περισσότερα από τα πρώτα χτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα», επισήμανε.

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ, πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.

Η συμμετοχή των βρετανικών δυνάμεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακοινώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να υπακούσει αμέσως στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν στόχους αθώων πολιτών και να σεβαστούν το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο.


Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: