Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πορτογαλία: « Όχι» της Βουλής στα μέτρα λιτότητας.Παραιτήθηκε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες


Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραμονή της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.
Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται εναντίον των μέτρων λιτότητας, τα οποία προβλέπουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.

Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.
Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε πριν την ψηφοφορία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (...) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: