Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα προχθεσινά επεισόδια στη Μυτιλήνη


Η Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την άκριτη και εκτεταμένη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στη προχθεσινή ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πολιτών προς το Υπουργείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Χωρίς λόγο η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες που επιθυμούσαν να διαδηλώσουν ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν σε μία άδικη κατανομή των αγαθών, στην σπατάλη και απαλλοτρίωση της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων, προς χάρη μιας βίαιης προσαρμογής, που μας επιβάλλεται από 'αθέατα' και ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα. Είναι η ίδια συνταγή που έχει ήδη αποτύχει σε δεκάδες χώρες, αφήνοντας σοβαρά πλήγματα στην κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Δυστυχώς επιδεικνύοντας ερασιτεχνισμό και ανικανότητα, και χωρίς να υπάρχει λόγος, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση βίας σε απλούς πολίτες. Η αναίτια χρήση δακρυγόνων απέναντι σε εργαζόμενους, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους και διδάσκοντες του Παν. Αιγαίου αφήνουν έκθετη την ηγεσία της ΕΛΑΣ πολύ περισσότερο καθώς την ίδια ώρα στην παρακειμένη αυλή του δημοτικού σχολείου τα παιδιά έπαιζαν κατά το διάλειμμα τους και ήταν αναγκασμένα να εισπνέουν τα χημικά κοκτέιλ της ΕΛΑΣ. Σημειώθηκαν 2 τραυματισμοί, ενός φοιτητή και μιας εργαζόμενης στο πανεπιστήμιο. Η τακτική της ΕΛΑΣ αποσκοπούσε στη διάλυση της πορείας με κάθε μέσο και χωρίς καμία έννοια για την προστασία του πολίτη, όπως ειρωνικά προφανώς διάλεξε η κυβέρνηση να μετονομάσει το Υπ. Δημοσίας Τάξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές την άμεση διερεύνηση των ευθυνών που πιθανά έχουν οι υπεύθυνοι της αστυνομικής δύναμης για τα χθεσινά γεγονότα.

Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα αλλά και η κοινωνία, πρέπει να απαντήσουν με ειλικρίνεια αν θέλουν ένα μέλλον βασισμένο στη βία και στο φόβο ή θα αναζητήσουμε έστω και με επώδυνο τρόπο αλλά μέσα από συστηματική διαβούλευση λύσεις που θα περιορίσουν και τη βία και το έδαφος το οποίο ευνοεί την έξαρση της βίας. Για εμάς του Οικολόγους Πράσινους, οι απαντήσεις μας πρέπει να δίνουν ταυτόχρονες διεξόδους για την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική διάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εξαιρέσεις στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό, όπως μας προτείνουν σήμερα κάποιοι για τους μετανάστες. Στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ας επενδύσουμε σοβαρά στη διέξοδο από την κρίση:

  • Να σχεδιάσουμε τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον.
  • Να θεμελιώσουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την αλληλεγγύη.

Το πολιτικό σύστημα χρεοκοπεί και οι πολιτικές και οικονομικές εξουσίες αποδεικνύονται ανίκανες να δώσουν λύσεις. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας, ως πολίτες. Ας τα δοκιμάσουμε, όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στην οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: