Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Λιβύη -Μάχες έξω από την Τρίπολη, στους 2.000 οι νεκροί από την αρχή της εξέγερσης.



Δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν σκληρή αντεπίθεση χτες, Πέμπτη εναντίον των ανταρτών που έχουν τον έλεγχο πόλεων κοντά στην πρωτεύουσα. Η αντιπολίτευση ελέγχει ήδη μεγάλα αστικά κέντρα στα ανατολικά της χώρας, όπως την Βεγγάζη, και τις πόλεις Μισράτα και Ζουάρα στα δυτικά.
Σύμφωνα με εφημερίδα της Λιβύης μάχες μαίνονται στον πετρελαϊκό σταθμό Ζαουίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από την Τρίπολη, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100.

Πηγές από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία λένε ότι οι νεκροί από τις 15 Φεβρουαρίου όταν ξέσπασε η εξέγερση έχουν φτάσει συνολικά τους 2.000.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απόψε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί μετά την οποία ζήτησαν «τον άμεσο 

τερματισμό της χρήσης βίας», ανακοίνωσε το Παρίσι, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα επιθυμούσε μία νέα σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ. 

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία. 

«Απέναντι στη συνεχιζόμενη ωμή και αιματηρή καταστολή και τις απειλητικές δηλώσεις της λιβυκής ηγεσίας, οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την αξίωσή τους για 
έναν άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού», προστίθεται στο κείμενο της γαλλικής προεδρίας.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση μίας μεγάλης διακοπής στον εφοδιασμό με πετρέλαιο λόγω της αναταραχής 

στη Μέση Ανατολή. 

Περισσότεροι από 20.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη οδικώς από τις 20 Φεβρουαρίου για να φτάσουν στην Τυνησία μέσω του κύριου συνοριακού περάσματος του Ρας Ζεντίρ, δήλωσε ο Μαλέκ Μιχούμπ, συνταγματάρχης της πολιτικής προστασίας στην Τυνησία. 

Στην πλειοψηφία τους ήταν Κινέζοι αλλά μεταξύ τους υπήρχαν επίσης Αιγύπτιοι, Τυνήσιοι και Μαροκινοί.

Η Ελβετία αποφάσισε σήμερα, «με άμεση ισχύ», να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να έχει στη συνομοσπονδία ο Λίβυος συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι και το περιβάλλον του, όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση.



Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: