Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρωτεία στις πωλήσεις όπλων εξακολουθούν να κρατούν οι ΗΠΑ



 Όπλα αξίας 401 δισ. δολαρίων πούλησαν το 2009 οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, εκτός των κινεζικών, με τις ΗΠΑ να κρατούν τα σκήπτρα. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), ενός διεθνούς ανεξάρτητου ινστιτούτου με έδρα τη Στοκχόλμη. Πρόκειται για αύξηση των πωλήσεων κατά 14,8 δισ. σε σχέση με το 2008 -αύξηση της τάξης του 8%.
Ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα της άμυνας Lockheed Martin πήρε την πρωτιά από τον βρετανικό BAE Systems το 2009, με πωλήσεις 33,4 δισεκατομμυρίων έναντι 33,3 δισεκατομμυρίων αντίστοιχα.
Ο κάθε όμιλος κατέχει ποσοστό 8,3% επί των συνολικών πωλήσεων. Μόνο η αμερικανική πτέρυγα του ΒΑΕ πούλησε όπλα αξίας 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που την κατατάσσει στην 7η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση.
Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πωλητών όπλων, οι επτά είναι οι αμερικανικές Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications, United Technologies.
"Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση της πώλησης όπλων των αμερικανικών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά" υπογραμμίζει η εμπειρογνώμων της αμυντικής βιομηχανίας στο SIPRI Σούζαν Τζάκσον.
Η Ευρώπη εκπροσωπείται στους εκατό μεγαλύτερους ομίλους με 33 που εδρεύουν σε εννέα χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία) και των οποίων οι πωλήσεις συνολικά ανήλθαν σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 30% επί του συνόλου των πωλήσεων. Εκτός από τον όμιλο ΒΑΕ Systems, δεύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως, ο ευρωπαϊκός όμιλος EADS κατατάσσεται την 7η θέση με πωλήσεις 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,0%) και ο ιταλικός Finmeccanica στην 8η θέση με 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια (3%).
Πάντως τo SIPRI δεν συμπεριέλαβε την Κίνα, καθώς "αν και το γνωρίζουμε ότι αρκετές κινεζικές εταιρείες οπλικών συστημάτων είναι αρκετά σημαντικές για να περιλαμβάνονται στις εκατό μεγαλύτερες, είναι αδύνατο για εμάς να τις συμπεριλάβουμε λόγω των μη επακριβών δεδομένων και της έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων" εξήγησε η Τζάκσον. Το Ινστιτούτο ορίζει τις πωλήσεις όπλων ως πωλήσεις προϊόντων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε μια στρατιωτική πελατεία, σε μια εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: